Най-любопитният факт за Деня на Земята

  • Най-любопитният факт за Деня на Земята
    Най-любопитният факт за Деня на Земята

Всяка година на 22-и април стотици хиляди хора по света отбелязват Международния ден на Земята. И ако това може да изглежда като поредния ден-на-нещо-си, то днешната дата е по-специална, защото всички живеем в това „нещо си“. Докато в развитите страни се чудят как да направят така, че да намалят вредното въздействие върху природата и процесът се случва едва-едва, в една развиваща се държава от години са доста по-напред в това отношение.

По случай Международния ден на Земята решихме да припомним един любопитен факт: в една южноамериканска държава Майката Земя има собствени юридически права и сама по себе си представлява субект в очите на закона.

Законът за правата на Майката Земя е прокаран в Боливия през декември 2010 г. и е част от законодателната система на страната. Законът определя Земята като „колективен субект на обществен интерес“ и я обявява (заедно с човешките общности и екосистемите) за носител на юридически права. Законът дава 11 права, сред които правото на живот и съществуване, на осъществяване на жизнените цикли без човешка намеса, право на чиста вода и въздух, право на защита от замърсяване и др.

Това е прецедент в правото и се счита за първи случай на екологичен закон, който дава юридическа персонализация на природните системи, което пък дава възможност на гражданите да съдят субекти или организации, които нарушават правата на Земята. Най-малкото защото хората са част от системата на Земята и могат да водят дела, ако считат, че други субекти или организации нарушават правата им и съответно - тези на природата.