Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

  • Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)
    Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

Кои са фестивалите, които ще ни радват, обогатяват и вълнуват в България през 2019 г.?

Ние от Peika.bg сме ви подготвили статия в три част, която да ви ориентира в света на събитията. В първата част ще откриете най-интересните фестивали до месец април включително.

Вижте какво, къде и кога ще се случва!

„Зимна киномания“

Банско
21-23 февруари

Тази година Банско е домакин на Шестото издание на „Зимна киномания“. В рамките на фестивала ще бъдат представени филми за ски и сноуборд. Прожекциите можете да гледате в киносалона на Посетителския информационен център в Банско. Програмата отразява многообразието на човешкото общуване с природата чрез ските и сноуборда.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

*

ХX Международен маскараден фестивал „Кукерландия”

Ямбол
28 февруари - 3 март

Международният маскараден фестивал „Кукерландия” е един от най-големите в България. Кукерските игри са емблематични за града и неизменно се свързват с празника Сирни Заговезни, с обичаите за прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Ямболският Градски парк събира хиляди кукери, сурвакари и бабугери от всички краища на България. Всички те пресъздават древната традиция на кукерските маскарадни игри.

Фестивалът се провежда без прекъсване от 2000 година насам. Представят се характерните за региона кукерски традиции и богато разнообразие по отношение на костюми, персонажи и игри в различните населени места. По повод юбилейното издание на „Кукерландия“ се предвижда изключително богата програма и много изненади.

Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски - 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Четиридневното събитие ще е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито и дефилета. Фестивалът има и конкурсна част, като наградният фонд е в размер на 15 000 лв. и се разпределя от авторитетното жури в няколко различни категории.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

*

XXI Фестивал на маскарадните игри

Стара Загора
9 март

Стотици атрактивни и шумни кукери от десетки области от страната ще дойдат в Стара Загора за 21-ото издание на Фестивала на маскарадните игри. Празникът традиционно започва с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики“, както и с представяне на групите на площада пред Общината.

Петчленно жури излъчва и награждава участниците по критериите – вярност към традицията в маска, костюм и действие, колоритен персонаж, артистичност, реквизит и др. По време на фестивала се организира базар с участието на десетки майстори-занаятчии от цялата страна, които представят традиционни български изделия от естествени материали - плетива, керамика, ювелирни изделия, кожи, хлопки, кукли, ножове и др.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

*

Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“

Девин
22 - 23 март

Фестивалът има за цел да популяризира уникалните родопски традиции в приготвянето на хранителни продукти и ястия. Той представя майстори готвачи от ресторанти в Девин и близките населени места, които да покажат своите кулинарни умения в приготвянето на традиционни гозби. Възпитаниците на кулинарни школи и училища от страната ще покажат своите знания в приготвянето на традиционни родопски ястия и ще бъдат оценени и отличени от експертно жури. Освен вкусна храна ви очакват музика, танци и забавления сред уникалната природа в Родопите.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

*

Национален фолклорен фестивал „Пролетно хоро“

Велинград
23 март

В края на март във Велинград се провежда национален фолклорен фестивал „Пролетно хоро“. През 2019 г. ще е неговото осмо издание. Целта на фестивала е да събере любителите на българското хоро, за да се съхрани и популяризира ценното фолклорно богатство на Бългаия. Фестивалът няма конкурсен характер. Неговата идея е, че когато цялата земя се събужда от зимен сън, трябва да се даде нов живот на българското наследство чрез енергията, която се получава, хващайки се на хоро. По време на събитието се обменя опит, създават се приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии, обичащи българския фолклор.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

*

Международен фестивал на илюзионното изкуство Магична среща „Златна котка”

Габрово
29 - 31 март

За статуетката на бронзовата котка без опашка ще се борят магове от страната и чужбина. Ще видите майстори на цирковото и вариететното изкуство.

Този фестивал е за всички деца и възрастни, които продължават да се учудват на номерата на илюзионистите. Заповядайте да се посмеете и да се опитате да разконспирирате фокусите на маговете. Фестивалът се организира от община Габрово и Quick Hands Project.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

*

Outdoor & White Water Fest

Кресненското дефиле
30 - 31 март

Тази година ще се проведе третото издание на Outdoor & White Water Fest – фестивал на екстремните спортове и активния отдих в Кресненското дефиле, откриващ рафтинг и каяк сезона край бреговете на река Струма и отбелязващ традиционно началото на пролетта. Събитието ще се случи през уикенда на 30 и 31 март, а домакин и тази година e Център за приключения и рафтинг кемп Адвенчър Нет.

По време на фестивала можете да пробвате водни спортове като рафтинг и каяк, а в по-късните часове всички ще могат да се забавляват с DJ парти и музикална сцена. Предвидени са и други спортни активности като: катерене за деца, колоездачни турове, целящи да запознаят присъстващите с природните богатства и културни на Кресненското дефиле и Пиринския регион и др. Очаква се специален интерес да предизвика състезанието с дронове. Присъстващите ще имат възможността да се включат в дискусии на актуални теми с уважавани личности от света на екстремните спортове и планината, както и да станат част от презентации на местни поминъци и обичаи.

Център за приключения и рафтинг кемп Адвенчър Нет се намират на 120 км от София, по главен път Е79 за Гърция, непосредствено след втория тунел от Благоевград, отбивката вдясно - GPS: 41.834594,23.15307.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

*

Фестивал „Здравей, здраве“

Пловдив
19 - 21 април

“Здравей Здраве“ е фестивал, посветен на здравословния начин на живот. Мисията на лекторите и всички участници е да помагат и напомнят да се грижим за себе си, да пречистваме телата, мислите, емоциите си, да развиваме заложбите си и активно да спортуваме. Фестивалът провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, представя естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, стимулира използването на здравословни стоки и услуги. И през тази година са предвидени разнообразни лекции, семинари, срещи, медитации, уъркшопи, арт работилници, спортни събития, здравословни практики, търговски презентации и базар.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

*

VI Фестивал на чипровския килим

Чипровци
27 - 28 април

За шеста поредна година Община Чипровци организира „Фестивал на Чипровския килим“. Целта му е да се популяризира Чипровския килим като представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му. Как точно се изработват шедьоврите с две напълно еднакви лица, можете да научите на площад „Чипровско въстание“. Всеки желаещ ще можете да си купи килими и сувенири в шарките на чипровските килими.

Те са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра се обогатява. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 1)

***