Най-щастливата страна в света за 2023 г.

  • Най-щастливата страна в света за 2023 г.
    Най-щастливата страна в света за 2023 г.

През последните 11 години, Докладът за световното щастие анализира качеството на живот на хората по целия свят, за да определи световното щастие. Една страна е оглавявала класацията повече от половината пъти, включително и тази година.

Да, точно така — Финландия отново беше коронясана за най-щастливата страна в света. За рекорден шести път скандинавската нация се озовава на върха с общ резултат от 7,804 от 10. 

Най-щастливата страна в света за 2023 г.
Снимка: Unsplash

На второ и трето място се нареждат съответно Дания (7,586) и Исландия (7,530), което отразява позициите от миналата година. С изключение на няколко промени в класацията, топ 10 на най-щастливите държави през 2023 г. остават същите. Швейцария, например, пада с четири места до номер осем, а Люксембург вече е на девето място, а миналата година беше на шесто. Най-голямата промяна е при Израел- от номер девет през 2022 г. се издига до номер четири през тази година. 

Съединените щати заемат 15-то място, представяйки се малко по-добре от миналата година, когато бяха 16-и. В дъното на класацията са Сиера Леоне, Ливан и Афганистан. 

Въпреки войната в Украйна и отрицателните ефекти от пандемията от COVID-19, докладът посочва, че хората по света остават издръжливи, „като глобалните средни стойности през годините на COVID-19 2020-2022 са също толкова високи, колкото тези в периода преди пандемични години 2017-2019 г." Друга положителна констатация е броят и честотата на „доброжелателните действия“, които са се увеличили с 25% миналата година в сравнение с преди пандемията.

Най-щастливата страна в света за 2023 г.
Снимка: Unsplash

„За втора година виждаме, че различни форми на ежедневна доброта, като помощ на непознат, дарение за благотворителност и доброволчество, са над нивата преди пандемията. Доказано е, че актовете на доброта водят до и произтичат от по-голямо щастие “, каза професор Лара Б. Акнин, директор на Лабораторията за помощ и щастие на университета Саймън Фрейзър и социален психолог. 

Докладът заключава, че една нация изпитва високи нива на цялостно удовлетворение от живота когато нейните хора са просоциални, здрави и проспериращи.

Всяка година Sustainable Development Solutions Network, в сътрудничество с Gallup World Poll, събира около 1000 отговора на анкети от хора във всяка страна. Годишната класация на Световния доклад за щастието се основава на тригодишна средна стойност на тези самооценки.