Най-скъпите градове в света през 2021 г.

 • Най-скъпите градове в света през 2021 г.
  Най-скъпите градове в света през 2021 г.

Ако сте залагали на Париж, тази година има град, който е по-скъп от него. 

Годишният индекс на световните разходи за живот беше публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU) и израелският град Тел Авив се изкачи от пето място миналата година на първо през тази година, изпреварвайки Париж като най-скъпия. Възходът на града се дължи на повишените цени на хранителни стоки и транспорт, както и на силата на израелския шекел над щатския долар.

Като цяло се съобщава, че градовете са по-скъпи, а инфлацията е най-бързо растящата от пет години (3,5% на годишна база), разкрива проучване на EIU. Това е до голяма степен в резултат на блокиране на веригата за доставки и промяна на навиците на потребителите на фона на пандемията от коронавирус. 

Париж се изравни със Сингапур за второто място тази година. Цюрих, Швейцария и Хонконг, които се изравниха на върха с Париж миналата година, се спуснаха на четвърто и пето съответно. 

Ню Йорк (шесто) и Лос Анджелис (девети) бяха единствените два града в САЩ, които се класират в топ 10. Градовете с по-силни валути спрямо щатския долар вероятно ще изглеждат по-високи в класацията, тъй като индексът е сравним с цените в Ню Йорк. 

Световният индекс на разходите за живот изследва нарастването и спада на разходите за живот в общо 173 града. Глобалният екип от изследователи на EIU сравнява цените на повече от 200 ежедневни продукта и услуги в градовете всеки март и септември. Данните за проучването се използват повече от три десетилетия.

Топ 21 на най-скъпите градове в света

 1. Тел Авив, Израел
 2. Париж, Франция
 3. Сингапур
 4. Цюрих, Швейцария
 5. Хонг Конг
 6. Ню Йорк
 7. Женева, Швейцария
 8. Копенхаген, Дания
 9. Лос Анджелис, Калифорния
 10. Осака, Япония
 11. Осло, Норвегия
 12. Сеул, Южна Корея
 13. Токио, Япония
 14. Виена, Австрия
 15. Сидни, Австралия
 16. Мелбърн, Австралия
 17. Хелзинки, Финландия
 18. Лондон, Великобритания
 19. Дъблин, Ирландия
 20. Франкфурт, Германия
 21. Шанхай, Китай