Не един, а цели 13 дядоколедовци в Исландия

  • Не един, а цели 13 дядоколедовци в Исландия
    Не един, а цели 13 дядоколедовци в Исландия

„Колкото повече, толкова повече“ казва Мечо Пух и ние го подкрепяме - особено когато става въпрос за дядоколедовци

Исландия се радва на цели 13 дядоколедовци, които по ирония на съдбата не са добри старчета, а зли тролове. Старинни легенди разказват, че те са синове на двойка човекоядци. В миналото родителите са плашили децата си с тях. През 18-и век този възпитателен метод е забранено публично, но троловете остават в коледните предания.

За пръв път имената им са споменати в стара поема. Тролското семейство живее в планината, а тролчетата са кръстени според пакостите, които правят. Буквално бихме ги нарекли: Млечолюбко, Месокук, Свещоманчо и т.н.

Характерни са с дребните си пакости и лакомията си. Един от тях суче директно от овцете в обора. Друг се опитва да си открадне печен бут с кука през комина. Някои се изкушават от мляко или колбаси. По-непретенциозните облизват неизмитите купи и тенджери или дървените лъжици. Един от тях с големия си нос успява да усети винаги къде има нещо вкусно, изкушава се най-вече от прясно изпечен хляб и често си задига една-две филийки. Други вдигат шум или крадат свещите на децата. Според вярванията троловете слизат един по един, всеки ден от 12 до 25 декември.

През 20-и век доста се повлияват от „колегата“ си Дядо Коледа – представят се с червен костюм и започват да оставят малки подаръчета на децата. Непослушните пък получават картоф или бележка, че трябва да слушат повече.

Но, както е думата, от всеки трол Дядо Коледа не става, та ще си чакаме нашия, макар и един.