Неолитни жилища – виж Стара Загора преди 8000 години

  • Неолитни жилища – виж Стара Загора преди 8000 години
    Неолитни жилища – виж Стара Загора преди 8000 години
  • Неолитни жилища – виж Стара Загора преди 8000 години
    Неолитни жилища – виж Стара Загора преди 8000 години
  • Неолитни жилища – виж Стара Загора преди 8000 години
    Неолитни жилища – виж Стара Загора преди 8000 години

Идвало ли ви наум да си представите как е изглеждало мястото, на което живеете, преди, да речем, 8000 години? Сега, като ви попитахме, сигурно вече въображението ви бръмчи и рисува праисторически картини.

Има едно място, където не е нужно да ползвате въображението си, а можете да видите съвсем истински жилища, издигнати преди точно толкова много години. При това не е нужно да пътувате до далечни земи – само до Стара Загора.

Музеят „Неолитни жилища” в Стара Загора и пази находки, които са от огромно значение за историята на човечеството. Тук са съхранени две жилища от VI хилядолетие преди Христа - най-добре запазените сгради в Европа от този период. Причина да не са се превърнали в прах през хилядолетията всъщност е една трагедия – внезапно опожаряване, при което част от сградите са се срутили, но са запазили като на снимка сцена от миналото. Мини версия на Помпей, само без вкаменените хора.

Как са изглеждали неолитните жилища?

Изградени са от дървени колове, преплетени с тънки пръти, измазани със смес от глина и слама. Неолитните хора не са живели в особен лукс – сградите са едностайни, с обща преградна стена и общ покрив от слама и шума.

Открити са през 1968 г. точно тук, където ги виждате днес – не са местени, а музеят е изграден на мястото на находката.

Неолитните жилища са истинска разходка из миналото на човечеството - при разкопките са намерени домакински съдове и зърна от пшеница, ечемик, фий, леща. Тук можете да видите още костени лъжички, сърп от рог на коза с втъкнати в процепите малки кремъчета, тарамбука, вероятно използвана за ритуали. Все едно сте влезли в дневната на някой праисторически приятел. Пред вас са пещите, в които далечните ни прадеди са пекли праисторически хляб. До тях са каменните ръчни мелнички за стриване на зърно и големи съдове, където са се съхранявали зърнените запаси на обитателите на къщата (за които се смята, че са били три семейства).

В музея се пази и най-старата мраморна фигура, намерена по българските земи - от VI хил. пр. Хр. Тя изобразява женско тяло с масивна долна част, което дава информация за култ към плодородието и Богинята-майка.

В сутерена на сградата има експозиция "Праисторическото изкуство в Старозагорско", която ще допълни картината за живота на създателите на първата европейска цивилизация с керамични съдове - шедьоври, фигурки на хора и животни, бижута, изработени от мрамор, кост, глина и мидени черупки.

Полезна информация: адрес: ул. Армейска 20, Стара Загора. Приемно време: 09.00 - 12.30, 13.00 – 17.30. Почивни дни: неделя и понеделник. Входна такса: 5 лв. за възрастни, 1 лв. за ученици и студенти, 2 лв. за пенсионери. Телефон за връзка: 042/ 622 109; 042/ 919 214