Непристъпният змийски остров Илха де Кеимада

  • Непристъпният змийски остров Илха де Кеимада
    Непристъпният змийски остров Илха де Кеимада

Днес ще ви разкажем за един остров, който е забранен за посещение, но все пак си заслужава да знаете за него.

Става въпрос за острова на златната змия Илха де Кеимада, който се намира в Бразилия.

То представлява късче земя, откъснато от цивилизацията от безбрежните води на океана, чиито единствени обитатели са… хилядите змии. Интересен факт е, че на Илха де Кеимада те са толкова много, че на кв. м. се падат между 1 и 5 змии – на площ от 430 хка земя свободно живеят и се размножават над 4000 вида от най-опасните и отровни змии в света.

Тази, която най-малко бихте искали да срещнете обаче, е златната усойница. Дължината ѝ достига до 2 м, а отровата ѝ е толкова силна, че може да убие човек буквално за секунди, като оставя плътта му разложена на мястото на смъртоносното ухапване.

Именно заради това бразилското правителство е издало специална забрана и на острова не може да стъпи човешки крак, а достъпът до мястото е позволен само за специално подготвени изследователи

В Бразилия има легенда за Змийския остров и по-точно защо отровата на змиите там е по-силна отколкото на останалите. Тя гласи, че преди много години водите на океана се вдигнали и откъснали това късче земя от територията на Бразилия, като най-близкият голям град Сао Пауло останал на 90 мили разстояние. Змиите, живеещи на острова, се оказали приклещени сред райската му хубост без никаква храна. Затова те започнали да ловуват птици. Но отровата им не била толкова силна и дори да успеели да ухапят птица в полет, отнемало дни, докато тя ѝ подейства и така змиите оставали отново гладни. Затова те еволюирали, а отровата им, и най-вече тази на златната усойница, станала толкова силна, че успявала да убие жертвата за броени минути.

Така змиите продължили да се размножават и да изпълват острова. Популацията им в последните години обаче все пак е намаляла с 15%, което според специалисти се дължи и на набезите на бракониерите.

Днес зловещият змийски остров продължава да приканва туристите със своите гледки и бели пясъчни плажове. Смъртта ви обаче е в кърпа вързана, тъй като змиите често висят от дърветата, за да дебнат жертвите си.