Невероятната история на престъпника писател

  • Невероятната история на престъпника писател
    Невероятната история на престъпника писател

През 1976 година Грегъри Дейвид Робъртс, млад бунтарски настроен австралиец, претърпява сътресение в живота си след раздялата със съпругата си. Отчаян, той започва да използва наркотици, с които се снабдява, като извършва „въоръжени банкови грабежи“, както гласи първата му присъда (но той признава, че е сплашвал хората с пластмасов пистолет).

Две години по-късно той успява да избяга от затвора и нелегално заминава за Индия. Прекарва десет години в Мумбай – мястото, което завинаги оставя гореща диря в сърцето му и към което той все се стреми. През това време успява да научи хинди, да се сприятели с много местни, да се влюби, да отвори безплатна болница в гетата и така помежду другото, да се включи в международна контрабанда на наркотици и оръжия.

Прекарва и известно време в Германия, където се подвизава предимно като певец в рок банда. След известно време истинската му самоличност му е разкрита. Той е заловен и екстрадиран обратно в Австралия, където излежава 6 години в затвора, 2 от които под строг тъмничен режим. Веднъж успява да избяга повторно, но извън стените на затвора размисля и решава да се върне и да доизлежи присъдата си, за да му дадат шанс да се върне при семейството си.

Звучи ли ви като сюжета на приключенски роман или може би филм? Това е, защото действително е. През 6-те години, прекарани в австралийския затвор, Робъртс написва книга, базирана на приключенията му в Индия, където той е бил известен сред местните с прякора „Шантарам“ или „човек на божествения мир“. Преди да види бял свят, 900-страничният му ръкопис е конфискуван и изгорен от надзирателите на два пъти, но Робъртс не се отказва и го пренаписва отново и отново, усъвършенствайки в процеса собственото си послание към един читател, който по онова време е само мечта за писателя затворник.

Невероятната история на престъпника писател

„Шантарам“ е роман за любовта към Индия и за черно-бялата душа на един мечтател, но най-вече за волята за живот и силата да обърнеш нова страница, когато си грешил твърде много пъти.

Предстои снимането на филм по книгата по сценарий на самия Грегъри Дейвид Робъртс.