Невероятният храм Меенакши в Индия

  • Невероятният храм Меенакши в Индия
    Невероятният храм Меенакши в Индия

Храмът Меенакши е едно от най-шарените места, където можете да се окажете. Свещеното място се намира в град Мадураи в Южна Индия и е посветен на богинята Меенакши, аватар на индуската богиня Парвати, съпруга на бог Шива.

Храмът е построен през 6-и в.сл.Хр., но сегашния си вид дължи на Наякасите, които управляват Мадураи от 16-и до 18-и век. Тяхното управление отбелязва златната ера на града, когато изкуствата и архитектурата процъфтяват и прославят Мадураи.

38841

Огромният комплекс има 12 порти-кули, нарачени гопурами. Всяка кула има по няколко етажа, има формата на стръмна пирамида и е покрита със стотици фигури на животни, богове и демони, изрисувани с всички цветове на дъгата. Най-известна от тях е Южната кула, която се извисява на 52 метра.

38837

В храма има няколко светилища, посветени на богинята Меенакши, съпругът й Шива и синът им - богът-слон Ганеша. Светилищата на Меенакши и Шива имат златни кули, които се виждат отдалеч. В храма има още свещен извор, няколко зали и над 33 хиляди скулптури на богове, воини, бойни сцени.

 38836

Храмът на Меенакши не винаги е бил оцветен. В началото е той е бил само гранит, но после хората започнали да го оцветяват за големи празници и фестивали.

38838

В наши дни оригиналният храм е скрит под различни цветове и цимент.

38842