Неволи с карта в градски условия

  • Неволи с карта в градски условия
    Неволи с карта в градски условия

Или как да не се изгубим в големия непознат град

Понякога попадате в градове, които са толкова прекрасни, че ви се иска да се губите отново и отново, да се шляете безцелно и просто да се наслаждавате на времето си там. Като Венеция например, където всички опити за използване на карта са равнозначни на туристическо самоубийство. Другаде обаче ориентирането по карта си е наложително, особено ако разстоянията са големи, а времето ви – ограничено. Ето няколко съвета* как по-лесно да се справите с картата, за да намалите до минимум ситуациите, в които сте я разпънали насред улицата и поемате ту в една, ту в друга посока, като всяка ви се струва еднакво грешна.

Питайте

Ха! Изненадахме ви, нали? Пословици като „С питане до Цариград се стига“ с всичките им вариации неслучайно съществуват от стотици години. Тайната тук е да гледате по-глобално на нещата като цяло и на картата в частност. Ако търсите някоя малка уличка, не питайте минувачите за нея, а за голям булевард, който виждате близо до нея на картата. Вероятността хората да го знаят е по-голяма. А след като успешно се придвижите до булеварда, вече може да стесните търсенето към вашата уличка. Можете да използвате и други големи обекти, отбелязани на вашата карта за ориентир, като музеи, опери, супермаркети – все неща, по които минувачите по-лесно ще разберат накъде да ви насочат.

Насам-натам

Винаги е по-лесно да разберете точно къде се намирате (върху картата), ако се разтъпчете до близките 1-2 пресечки. Вижте как се казват и в каква посока са от търсеното от вас място и ще придобиете по-ясна представа за заобикалящото ви пространство.

Вдигнете поглед от картата

Колкото и да не ви се вярва, най-лесният начин да се ориентирате по картата, може да е... да спрете да я гледате. В повечето цивилизовани европейски градове е пълно с табели, указателни знаци и стрелки, които ви насочват към главните туристически забележителности, хотели и площади. Няма как да ги забележите обаче, ако упорито сте забили нос в картата.

И сам воинът е воин

Когато сте с друг човек, който се ориентира по-добре от вас, обикновено се оставяте на неговите способности и съвсем преставате да се грижите за движението в правилна посока. Вместо това се възползвайте точно тогава да извлечете максимума от ориентиращия се и да видите какво гледа той, каква логика използва и как решава коя е правилната посока.

И ако никой от тези съвети не помогне...

... благословете технологиите и извадете GPS-а. Може да ви прекарва през улиците с най-много дупки, когато шофирате, но пък пеша се справя далеч по-добре. Само дано не сте забравили да го сложите в багажа!

 

* то се подразбира, че съветите тук са за хора в крайна нужда, за които ориентирането по карта е мисия невъзможна. Ако вие сте от тези, които и със затворени очи се оправят, можете просто да поцъкате с език колко неориентирани туристи има на тая земя.