Незабравимо филмово пътешествие с Казандзакис

  • Незабравимо филмово пътешествие с Казандзакис
    Незабравимо филмово пътешествие с Казандзакис

На 5 октомври започва любимият на всички почитатели на изкуството кино-литературен фестивал Cinelibri.

Той ще продължи цели 15 дни, през които публиката ще се радва на филми с интересни и завладяващи сюжети. Тази година фестивалът ще почете 50 години от кацането на Луната и 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от раждането на германския натуралист и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от раждането на Хорхе Луис Борхес. Този октомври темата е Петото измерение, което ще отведе зрителите в магични светове, наситени със забележителни истории и персонажи. Cinelibri 2019 ще излъчи прожекции в градовете  София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.

Незабравимо филмово пътешествие с Казандзакис

Част от филмовата програма ще е лентата на режисьора Янис Самарагдис Казандзакис. В продуцкията ще успеем да видим Александрос Комбаксис, Одисеас Папаспильопулос, Стефанос Линеос и др. В киносалоните ще станем свидетели на пътешествията на един от най-великите автори, които светът познава  -  Никос Казандзакис. Той е считан за най-известния гръцки писател и философ на 20 век.

Незабравимо филмово пътешествие с Казандзакис

 

Никос Казандзакис винаги е определял себе си по-скоро като философ и мислител, отколкото като писател. Макар за него литературното изкуство понякога да остава на втори план, той успява да си извоюва първо място в сърцата на читателите. Едни от най-известните му произведения са Алексис Зорбас, Последното изкушение на Христос, Капитан Михалис и Рапорт пред Ел Греко. Никос Казандзакис обръща голямо внимание на малките неща и детайли и ги превръща в големи и значими.

Незабравимо филмово пътешествие с Казандзакис

 

Творецът никога не изневерява на авантюристичния си дух и отразява всичките си пътувания в литературните си произведения. Гръцкият дух се усеща през цялото време във филма, който въздейства по такъв начин, че те кара истински да се влюбиш в родната страна на автора. Кинолюбителите ще имат възможността да се насладят на забележителното операторско майсторство, представящо едни от най-красивите кътчета на Гърция. Персонажите във филма изпитват заклета любов към нея, описват я като райско кътче на земята.

Незабравимо филмово пътешествие с Казандзакис

Лентата е базирана на автобиографичния роман на Никос Казандзакис Рапорт пред Ел Греко. Авторът търси себе си във всички места, които успява да посети. В живота на великия гръцки автор присъства голям спектър от емоции, които обогатяват неговата творческа личност и себеизразяване. Неговите произведения  издържат теста на времето.

Незабравимо филмово пътешествие с Казандзакис

Филмът е заснет в богати на красиви гледки места като Хераклион, Ханя, Аййос Николаос, Атина, Егина, Саламина, Лориум, Легрена, Южна Франция и Берлин. Филмът предизвиква невероятното усещане за хармония, свобода и любов.

Билети можете да купите тук: EpayGo

Автор: Косара Йорданова