Норвегия обмисля да подари планински връх на Финландия

  • Норвегия обмисля да подари планински връх на Финландия
    Норвегия обмисля да подари планински връх на Финландия

Норвегия обмисля да направи много нетрадиционен подарък на Финландия – планински връх.

Причината за щедрия жест е 100-годишнината от независимостта на нейната съседка.

Идеята за този необичаен дар идва още през 1972 г. от норвежкия геофизик Бьорн Харисън. Тогава той прави проучване на гравитацията в граничната зона между двете страни. Установява, че по-голямата част от планинския масив Халти се намира във Финландия, но неговата най-висока точка е на територията на Норвегия. Затова геологът пише писмо до Министерството на външните работи с предложение норвежците да подарят едноименния връх. 

Според Харисън страните по света непрекъснато се борят за увеличаване на териториите. Затова е добре Норвегия да направи такъв жест, без да иска нищо в замяна. „Нека това да е дар от сърцето на норвежците. Нека да направим нещо хубаво за финландците по повод 100-годишнината им като свободна нация“. Това казва Харисън в документалния филм Battle for Birthday Mountain, който цели осъществяването на нестандартната идея.

За да бъде подарен върхът с височина 1331 м, е достатъчно Норвегия да премести границата си с 31 м и да изгуби 0,015 кв. км от територията си. Ако Осло се реши на тази стъпка, Финландия всъщност ще получи най-високия си връх, тъй като досега първенец е връх Халтиатунтури (1324 м). 

Норвежкият премиер Ерна Солбер приветства идеята и според него това е ясен знак за близките отношения между Норвегия и Финландия. Но подобна стъпка би противоречала на конституцията на Норвегия. Авторите на документалния филм обаче няма да отстъпят и се надяват да предизвикват силна обществена подкрепа, която правителството да не може да игнорира. 

100-годишнината от независимостта на Финландия е през декември 2017 г., така че предстои да видим дали страната ще получи планинския връх като подарък.