Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово

  • Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово
    Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово

С настъпването на любимия месец май Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представя близката и вълнуваща дестинация – пограничната планина Осогово.

Тя е подходяща за разнообразни форми на туризъм – пешеходен, вело, конен и други. За вдъхновение и за удобно пътуване можете да ползвате новата интерактивна онлайн карта „Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово“, поместена в страницата на Българска Фондация Биоразнообразие или директно оттук.

Целта на картата е да популяризира природния туризъм в Осогово и да събере на едно място всички познати маршрути там. В най-широк смисъл природният туризъм включва преживявания в природна среда, като обикновено се практикуват дейности на открито, устойчиви по отношение на тяхното въздействие върху околната среда. Той е тясно свързан с цялостното преживяване на посетителя в дадена дестинация, като храна, култура, релакс, здраве, бягство от ежедневието, време със семейството, настаняване, транспорт и др.

Богатото биологично разнообразие на Осогово е добра предпоставка за развитието на природен туризъм. Освен това релефът на планината е разнообразен (високи върхове, заоблени била, дълбоко врязани речни долини), като същевременно тя е леснодостъпна и проходима между месеците май и ноември. Осогово предоставя отлични възможности за природен туризъм, благодарение на мрежата от черни пътища с преобладаващи леки и умерени наклони. Българската част на планината би могла да се прекоси пеша или с планински велосипед за 2 дни (с преспиване в някоя от планинските бази). В близост до тях са изградени три ски-писти с различна степен на трудност, като едната е снабдена с препятствия за сноубордисти ("Осогово Фън Парк").

Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово

Petko Tsvetkov

Картата на БФБ предлага 34 пешеходни маршрута в Осогово и съседните ѝ планини (в т.ч. части от Чудинска, Лисец, Конявска, Земенска, Влахина). Феновете на планинското колоездене могат да избират между 20 MTB-маршрута, като някои от тях преминават в съседната Влахина планина. В допълнение е включена и частта от Европейския велосипеден маршрут „Пътят на Желязната завеса“ (ЕвроВело 13), преминаваща през Кюстендилското Краище и покрай Осогово. Маршрутите обхващат повечето интересни места в района, в т.ч. природни, културни и други забележителности. Всеки от тях съдържа описание, GPS следа, височинен профил и снимки. За по-добра ориентация маршрутите са визуализирани върху Google картна подложка.

Картата е изработена на база оценката на потенциала на Осоговска планина за природен туризъм. Според анализа на специалистите с най-голям потенциал за развитие са: планинското колоездене, пешеходните преходи, наблюденията на цветя/ пеперуди/ птици/ (следи от) бозайници, парапланеризма, екологичното образование (турове, лагери) и конния туризъм. Здравният туризъм, свързан с ползването на лечебните термални води и благоприятния климат, предстои да се развива.

Нова интерактивна онлайн карта за района на Осогово

Nomad Team

При използването на картата за преход в района екипът на БФБ обръща внимание върху следните особености:

- Приложените GPS следи не съответстват на маркирани туристически пътеки;

- Съветваме ви да следвате предложените GPS следи, но все пак имайте предвид, че някои участъци от пътя може да са станали трудно проходими поради ерозия, обрастване, наводняване и др.;

- Преди преход в планината заредете батериите на GPS устройствата си и качете актуална картна подложка (за работа в офлайн-режим);

- За всеки случай носете със себе си и хартиена карта на района;

- Интерактивната карта се вижда най-детайлно на персонален компютър, на цял екран (натиснете бутона View larger map/ Преглед на по-голяма карта).

„Пожелаваме ви незабравимо хубави преживявания сред спокойствието и уникалната природа в района на Осогово! Ще сме ви благодарни, ако ни дадете обратна връзка за открити недостатъци, неактуална или нова информация относно картата.“ – споделя Мартина Колева, която стои зад идеята за създаването на туристическата карта. – „Не бихме могли да се справим без доброволния принос на много съмишленици и приятели на БФБ, както и без подкрепата на проекта "Устойчиво бъдеще за хората и природата в Осогово", финансиран от Германската федерална фондация за околна среда DBU и Франкфуртското зоологическо дружество FZS.“ - допълва тя.

Осогово ви очаква!