Нова нискотарифна европейска влакова връзка свързва три столици

  • Нова нискотарифна европейска влакова връзка свързва три столици
    Нова нискотарифна европейска влакова връзка свързва три столици

Стартира чисто нова железопътна услуга, свързваща три централни европейски столици - Прага, Виена и Будапеща.

Разкрит от частната чешка компания - Regiojet, маршрутът вече е в ход и се движи между Чехия и Австрия - макар че беше спрян от март поради пандемията от коронавируса - но сега линията е удължена до Унгария.

Два влака се движат всеки ден във всяка посока, а билетите са на цена само 16 евро между Прага и Будапеща и 9 евро от Виена до Будапеща, което включва резервации на места и WiFi.

По-високите класове билети също получават безплатно кафе и закуски с намаление и имат достъп до система за забавление на облегалката.

Regiojet се надява да се конкурира с авиокомпаниите, за да осигури по-удобно и екологично пътуване из региона и въпреки че седемчасовото време за пътуване между Прага и Будапеща е значително по-дълго от летенето, екологично настроените пътници биха могли да изберат по-устойчива транспортна услуга.

Нова нискотарифна европейска влакова връзка свързва три столици
Снимка: pixabay

Ново проучване установи, че редица влакови услуги в цяла Европа всъщност са по-бързи от полетите и става все по-лесно от всякога да минете с влак през целия континент. 

Докато се придвижваме към излизане от пандемията от коронавируса, някои икономисти твърдят, че нова „ултра бърза“ влакова мрежа, която свързва столиците, трябва да бъде част от европейските планове за възстановяване след пандемията.

Regiojet е има натоварено лято. През юни компанията пусна нова влакова услуга за нощувка между Прага и хърватския бряг, която беше толкова популярна, че ще се движи всяка вечер от седмицата до края на септември, когато ще се връща към първоначалния график три пъти седмично. През първите седмици са се продали над 30 000 билета и над 4000 за един ден, счупвайки фирмените рекорди.