Новата здравна карта на Франция ще бъде от съществено значение за вашето пътуване

  • Новата здравна карта на Франция ще бъде от съществено значение за вашето пътуване
    Новата здравна карта на Франция ще бъде от съществено значение за вашето пътуване

От 21-ви юли Франция пусна задължителна здравна карта за достъп до културни и развлекателни заведения и по-нататък – достъп до ресторанти, кафенета, барове и транспорт на дълги разстояния мрежи.

Ако пътувате до Франция, ето ръководство за разбиране какво представлява здравната карта, къде трябва да я представите и как можете да се регистрирате за нея.

Какво представлява здравната карта?

Проходният санитарен пропуск (здравна карта) показва, че притежателят е бил напълно ваксиниран срещу COVID-19 (във Франция това означава една седмица след последната доза от курса на ваксина Pfizer, Moderna или AstraZeneca или 28 дни след ваксина Johnson & Johnson), се е възстановил от вируса през последните шест месеца или е имал отрицателен резултат през последните 48 часа с PCR или антигенен тест.

Той влезе в сила от 21-ви юли, като предоставя на притежателя достъп до всякакви места за отдих или култура във Франция с капацитет над 50 души, включително музеи, театри, концертни зали, изложбени пространства, фестивали, спортни заведения, тематични паркове, библиотеки, басейни , тематични паркове и забележителности като Айфеловата кула.

Очаква се от 1 август здравната карта да бъде разширена до ресторанти, кафенета и барове (както на закрито, така и на открито), влакове и автобуси за дълги разстояния, вътрешни полети, болници и старчески домове.

Изисква се за лица на възраст над 18 години и до 30 август тя ще бъде разширена и за деца на възраст между 12 и 17 години.

Пътуващите от ЕС могат да представят цифров сертификат за COVID-19 или всеки одобрен европейски здравен сертификат, който документира вашия статус на ваксинация или тестване. Френското посолство в Германия потвърждава, че ако издаденият ви сертификат се появи с европейско знаме, вашият сертификат е съвместим и „ще бъде разпознат по време на проверки във Франция по същия начин като френските сертификати.

Ако пътувате от другаде, проверете местното посолство за информация. Вероятно сертификатът, който ви е необходим, за да влезете във Франция, може да бъде преобразуван във френската система от фармацевт или лекар, но проверете предварително, преди да назначите срещи.

Не съм ваксиниран, къде мога да се изследвам във Франция?

Тестването е широко достъпно във Франция в повечето аптеки и лечебни заведения, но обикновено ще трябва да си уговорите час предварително. Повечето аптеки могат да направят антигенни тестове за около 25 евро, а PCR тестовете могат да струват около 45 евро. Когато използвате здравната карта, състоянието ви на тестване е валидно само 48 часа, което означава, че ще трябва редовно да се тествате, за да влезете в местата.