Нови археологически забележителности очакват посетителите на Кайро

  • Нови археологически забележителности очакват посетителите на Кайро
    Нови археологически забележителности очакват посетителите на Кайро

В началото на април египтяните станаха свидетели на историческо шествие на своите древни фараони. Пищен мултимилионен спектакъл премина през столицата Кайро, за да отбележи преместването на мумиите на общо 22 владетели – 18 мъже и 4 жени.

При строги мерки за сигурност, прилягащи на кралската им кръв и статута им на национални богатства, телата бяха преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация. Фараоните бяха подредени в хронологичен ред според годините, в които са управлявали Египет – от Таа II до царувалия през XII в. преди новата ера Рамзес IX.

Сред най-големите атракции на събитието бе Рамзес II, най-известният фараон на Новото кралство, който е останал на престола в продължение на 67 години и е познат с подписването на първия в историята мирен договор. Тялото на първата жена фараон, Хатшепсут, също бе сред транспортираните на ново място.

Също така в началото на април археолози обявиха, че са открили най-големия древен град в Египет до момента. Находка, която ще хвърли повече светлина върху живота на обикновените хора от онази епоха.

Преди приблизително 3400 години фараонът Аменхотеп III е управлявал един наистина величествен град край Луксор (срещу Долината на кралете). С течение на времето обаче селището е било буквално заровено под пустинните пясъци на Египет. Днес то най-накрая е открито отново и египтолозите го описват като най-важната археологическа находка в Египет от откриването на гробницата на Тутанкамон – внука на Аменхотеп III – през 1922 г. И тази находка, подобно на въпросното прословути откритие, датира от времето на 18-ата династия на Древен Египет, една от най-известните и най-могъщи въобще.

През последните 7 месеца са направени множество невероятни находки, които до този момент не са били анонсирани официално. Градът е наречен Възходът на Атен или Изгубеният златен град. В него откриваме кирпичени стени, високи до 3 метра, както и множество стаи, пълни с предмети като пръстени и керамични изделия, които (като по чудо) все още никой не е откраднал. Много от тях носят отличителния белег на Аменхотеп III.

Идентифицирани са функциите на много от пространствата в града, включително административен район, пекарна, голяма кухня и жилищен квартал. Въпреки че този строителен стил се среща рядко в Древен Египет, той датира основно от времето на 18-ата династия. Впоследствие е възприет от множество други култури, тъй като предоставя повече защита от обикновените прави стени, при това без да изисква добавянето на втори пласт тухли.

Аменхотеп III е деветият египетски фараон от 18-тата династия. Син на Тутмос IV и царица Мутемуйи. Той управлява Египет цели 38 години именно в периода на разцвет на древноегипетската цивилизация. Откритието на древния град идва в особено подходящ за Египет момент, тъй като туристическата индустрия пострада особено през последната година заради пандемията от COVID-19. В желанието си да привлече вниманието на потенциалните пътешественици, съвсем наскоро Египет проведе пищно шествие и транспортира мумифицираните останки на 18 древни царе и 4 царици през Кайро от емблематичния египетски музей до новия Национален музей на египетската цивилизация.