Нови правила за палатки, кемпери и каравани, разположени извън къмпингите

  • Нови правила за палатки, кемпери и каравани, разположени извън къмпингите
    Нови правила за палатки, кемпери и каравани, разположени извън къмпингите

Ясни са правилата, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие извън категоризираните къмпинги.

Те са определени в проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона „А” и в зона „Б” съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, която трябва да бъде издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на околната среда и водите и министъра на туризма, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С проектонаредбата се определят както допустимите места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, така и правилата за устройването им, ползването им и престоя в тях, съгласно изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани могат да се обособяват в поземлени имоти или в части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.

Специално за земеделските земи, местата за палатки, кемпери или каравани могат да са само в земи, които са трайно необработваеми и които не се отдават под наем или аренда.

Те не могат да попадат в границите на защитени територии с категория резерват, природна забележителност, поддържан резерват и защитена местност. Местата за временно разполагане няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма.

В тях освен палатки, кемпери и каравани, могат да се поставят само архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.

Обособените места ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване. Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години във времевия период от 01.05-30.09.

Проектът на наредбата може да бъде намерен в секция „Проекти на нормативни актове” на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации.