Някои от италианските ски курорти отварят отново този месец

  • Някои от италианските ски курорти отварят отново този месец
    Някои от италианските ски курорти отварят отново този месец

Много ски курорти в Италия ще започнат да отварят от 15 февруари, въпреки че първоначално само местните жители ще могат да се наслаждават на ски и сноуборд, ако забраната за пътуване между региони и населени места остане в сила.

Решението е взето от CTS, техническия научен комитет на италианското правителство.

Понастоящем страната работи с национална многостепенна система от ограничения на COVID-19 и разрешението за повторно отваряне важи за курорти в по-ниските жълти зони с по-нисък риск от заразяване с вируса. В момента повечето от 21-те региона на Италия са класифицирани като жълти.

Основните ски зони са в жълти зони, включително Ломбардия, Тренто, Пиемонт, Вале д'Аоста и Венето, с изключение на региона Южен Тирол, който е в оранжевата зона.

Някои от италианските ски курорти отварят отново този месец
Снимка: pixabay

 

Решението идва, тъй като процентът на инфектирани с COVID-19 в Италия непрекъснато намалява, въпреки че някои градове и провинции в Италия са преживели огнища на вируса, в резултат на което те са обявени за червени зони.

Очаква се да има лимитиран капацитет, наложен върху лифтовете, носенето на маски за лице ще бъде задължително и социалното дистанциране на опашките ще бъде наложено.

Някои регионални власти се надяваха, че курортите в оранжевите зони могат да се отворят отново с въведени допълнителни предпазни мерки, но според съобщенията CTS не одобри тази идея.

Някои от италианските ски курорти отварят отново този месец
Снимка: pixabay

Курортите в Ломбардия трябва да бъдат отворени на 15 февруари, но броят на скиорите ще бъде ограничен до не повече от 30% от почасовия капацитет на лифтовете.

Курортите в Трентино и Венето се надяват да бъдат отворени на 17 февруари, докато основните курорти в Via Lattea или Млечния път в Пиемонт очакват някои лифтове да отворят на 20 февруари.