Няколко безплатни места, които да посетите в Амстердам

  • Няколко безплатни места, които да посетите в Амстердам
    Няколко безплатни места, които да посетите в Амстердам

Амстердам е интересен град, който определено има какво да покаже на посетителите си, но  наред с това е и доста скъпо място.

В случай че сте от онези приключенци, които искат да обиколят най-интересните забележителности по света с минимален бюджет, то може би сте на правилното място – градът предлага доста възможности за забавление, които са напълно безплатни.

 Ето и обектите на територията на Амстердам, които можете да посетите без да са ви нужни пари:

1. Каналите на Амстердам

Градът е известен като “Северната Венеция” и това не е чудно, като се има предвид, че именно многобройните му канали го правят  толкова специален. Три от каналите, намиращи се тук са особено красиви – Herengracht, Keizersgracht и Prinsengracht. Може да ги посетите вечер, когато са наистина впечатляваща гледка, благодарение на множеството светлинки, които ги осветяват. Задължително се разходете и до моста, известен като “Brug van 15 bruggen” (“Моста на 15-те моста”), от който можете да видите цели 15 различни моста, оглеждайки се в различни посоки.

Няколко безплатни места, които да посетите в Амстердам

Освен да се разходите до каналите, можете и да се повозите по тях, благодарение на корабчетата, които тръгват от Централна гара и минават през всички основни точки на града (возенето е безплатно).

2. Покривът на музея Немо – чудна панорамна гледка

Покривът на музея Немо е едно от малкото места в града, от които се открива такава панорамна гледка. Оттук ще може да видите, както покривите на сградите, намиращи се в централната част на Амстердам, така и лодките по пристанището. На самата тераса за наблюдение е изградена площадка с пейки, откъдето на спокойствие можете да се насладите на чудната гледка.

Няколко безплатни места, които да посетите в Амстердам

3. Пазарчетата на Амстердам

Пазарчетата допринасят доста за атмосферата на града, така че също не са за пропускане. Bloemenmarkt е името на най-цветния сред тях – тук със сигурност ще видите толкова много лалета на едно място, че свят ще ви се завие. Още два пазара  привличат вниманието ни на пръв поглед – Waterwooplein Markt и Albert Cuyp Markt – първият предлага винтидж и антикварни предмети, а вторият е най-големият, с над 200 щанда различни стоки.

Няколко безплатни места, които да посетите в Амстердам

4. Музеят на киното Eye

Тази сграда определено притежава интересна архитектура, а експозицията ѝ ни въвежда в света на киното. Фотоизложби, а също и прожектиране черно-бели и модерни филми, са част от това, което може да видите тук. Макар повечето изложби да са с платен вход, има и такива, които са безплатни. Интересна е и гледката,  която се открива от бара и ресторанта, намиращи се в сградата на музея.

Няколко безплатни места, които да посетите в Амстердам

5. Църквата Оуде Керк

Тази църква е най-старата в града, като входът ѝ е платен. Споменаваме я, тъй като е с интересна архитектура и бихте могли да я разгледате само отвън. Построена е през 1300 г. на мястото, където по късно се обособява Кварталът на червените фенери. Камбанарията ѝ е висока цели 70 метра, така че лесно ще я откриете.

Няколко безплатни места, които да посетите в Амстердам

6. Безплатен тур из града с гид

Тези безплатни турове са добър начин да спестите малко пари, като самите гидове обикновено са млади хора, които представят по интересен начин най-големите забележителности на Амстердам. На ден се провеждат по 3 такива тура, траещи около 2 часа, като началната точка на пътешествието е Националния монумент на площад Дам. По време на туровете се говори на английски език. Имайте предвид, че е възможно да има голям наплив, така че е добре да си запазите място предварително.

7. Вонделпарк

Този парк е разположен в самия център на Амстердам и е любимо място за релакс, както на местните, така и на туристите. Ако пък решите да посетите града през лятото, ще можете да се насладите на някой от многото концерти на открито тук –от месец май до месец август във Вонделпарк се представят изпълнители от различни жанрове.