Обяд на северния магнитен полюс

  • Обяд на северния магнитен полюс
    Обяд на северния магнитен полюс

Защо, как и кога (не) можете да седнете за обяд на северния магнитен полюс. В края на откъса разберете и как да спечелите книгата на Боб Бърман „Пулсът на слънцето“ на издателство „Изток-Запад“.

Една от ексцентричностите на компасите е, че те не сочат северния и южния полюс на въртенето на Земята. Ако го правеха, стрелките им щяха да сочат истинския север и животът на навигаторите през вековете щеше да е значително по-лек. Вместо това стрелките на компасите се ориентират спрямо линиите на магнитното поле, които завършват при магнитните полюси на нашата планета.

Северният магнитен полюс на Земята, където линиите на полето се устремяват вертикално в земята и към който сочат компасите, понастоящем се намира на около 800 километра от географския полюс, около който се въртим. Конкретно това е точно на запад от остров Елсмиър в Северна Канада, където не е живял човек с всичкия си.

Това място за първи път е открито на първи юни 1831 г. от изследователя Джеймс Кларк Рос. Там няма поставен буй, маркер или супермаркет, защото земните магнитни полюси се преместват, като напоследък се движат все по-бързо. Само през последния век северният магнитен полюс се е преместил с цели 1000 километра, като през последните 40 години скоростта се е увеличила от 8 на 60 километра годишно. Това са пет метра в час. Дори няма време за един обяд на магнитния полюс, преди да се е преместил някъде другаде. Несъмнено, причината е плискането на течното желязо във външното ядро на Земята.

Тези промени се следят лесно, защото стрелките на компаса винаги сочат новото място на полюса, където и да се намира той. Тъй като това не е истинският север, навигаторите трябва да нанесат корекция, наречена девиация, за да изчислят местонахождението на истинския географски полюс. Днес в Бостън всички компаси сочат 15 градуса западно от истинския север.

Един забавен факт, който хората рядко осъзнават, е, че некоригираните компаси сочат към полярните сияния.

За да спечелите книгата „Пулсът на Слънцето“ на Боб Бърман, отговорете в коментар под статията коя е любимата ви слънчева дестинация (в България или по света). Печелившият ще бъде обявен на 15 април 2013 г. в страницата на Peika.bg във фейсбук.