Обявиха финалистите в раздел Професионалисти на Sony World Photography Awards

  • Обявиха финалистите в раздел Професионалисти на Sony World Photography Awards
    Обявиха финалистите в раздел Професионалисти на Sony World Photography Awards

Представяйки изключителни поредици от снимки на най-добрите фотографи от целия свят, Световната фотографска организация днес обяви финалистите за голямата награда в раздел „Професионалисти“ на 2019 Sony World Photography Awards.  

Конкурсът предлага на фотографите безпрецедентна възможност да покажат своето изкуство пред публика от цял свят, като предишните финалисти и отличени с награди творци се радват на значим тласък в кариерите си като участия в изложби и албуми, договори с галерии и издатели и др. Творчеството на финалистите тази година предлага един изключително жив и многообразен поглед към съвременната фотография.

Специално подбрани от група водещи международни експерти от академичните среди, музеи, издателства, фестивали и медии, въздействащите поредици снимки са избрани сред всички подадени за участие в десетте различни категории. Често взети като част от по-мащабни творби, финалната селекция в раздел „Професионалисти“ съдържа серии от пет до десет изключителни кадъра. Всяка серия показва художествено майсторство и опит във фотографските техники, редактирането и визуалното разказване на истории, предоставяйки на публиката завладяващи истории за човечеството и съвременния свят.

Творците-финалисти предлагат своите интерпретации за съвременния свят във всичките му форми и измерения. Много от тях засягат политически въпроси. Например, архитектурните кадри на Даниел Очоа де Олза (Испания) разкриват прототипи за гранични стени, които понастоящем се намират в Сан Диего близо до границата между Мексико и САЩ, а фотоесето на Тоби Биндер (Германия) изобразява повсеместните проблеми, засягащи младите хора в Белфаст, Ирландия и въздействието, което Brexit може да има върху Мирното споразумение от 1998 г. Красотата на природата и въздействието на човека върху нея могат да се видят във въздушните изображения от Етиопия на Кирън Додс (Великобритания), които акцентират върху загубата на 95% от местните гори, както и в творбите на Леа Шретенталер (САЩ), която използва традиционен филм и сребърно-желатинови фотографски процеси за заснемане и отпечатване на образи на спорни инфраструктурни проекти в Хавай, чийто изображения след това обгаря с лазер, оставяйки подобни на белези празни пространства върху снимките.

Обявиха финалистите в раздел Професионалисти на Sony World Photography Awards

HashemShakeri, Iran, Professional, DocumentaryProfessional 2019

Избрани са и кадри, разкриващи съдби и места, които иначе биха останали непознати за света: Алис Ман (Южна Африка) показва уникалната и развиваща се субкултура около женските отбори мажоретки с барабани, докато Кохей Уено (Япония) отвежда зрителя в подводния свят на състезателното свободно гмуркане, а Алесандро Грасани (Италия) представя зашеметяващи портрети на женските боксьори на Гома, Демократична република Конго.

Успехът на включените във финалната селекция е забележителен, тъй като тази година в конкурсния раздел за професионалисти има рекорден брой участия на фотографи от 161 страни, сред които Габон, Парагвай и Кот д'Ивоар. Това богато международно представителство се запазва и в списъка с финалистите, сред които има както нови, така и утвърдени вече фотографи от 30 държави, включително Сейнт Китс и Невис, Финландия, Япония, Колумбия и Иран.

Всички финалисти от раздел „Професионалисти“ продължават да се състезават, за да станат победители в отделните категории и за титлата „Фотограф на годината“ с награда от 25,000 щ.д. Второ и трето място във всяка категория също ще бъдат отличени на 17 април, а творбите им ще бъдат показани в изложбата на Sony World Photography Awards 2019 в Лондон, преди тя да отпътува на световно турне.

Обявиха финалистите в раздел Професионалисти на Sony World Photography Awards

JasperDoest, Netherlands, Professional, NaturalWorldWildlifeProfessional 2019

Надпреварата в раздел „Студенти“

Финалната селекция включва работи на десет студенти от водещи висши учебни заведения от цял ​​свят по темата „Еволюция“. Фотографите идват от редица държави, включително Бангладеш, Малайзия, Испания, Аржентина и Канада.

Десетте избрани фотографи печелят фотографско оборудване от Sony и ще летят до Лондон, за да присъстват на церемонията по награждаването на 17 април, когато ще бъде обявен големият победител сред тях, който ще получи фотографско оборудване на Sony на стойност 30 000 евро за своя университет.

В Лондон десетте студенти ще участват в разговор с носителя на приза „Изключителен принос към фотографията“ Надав Кандер и ще обсъдят портфолиото си със съдията на раздела за студенти тази година Джейсън Барън (творчески директор за фотография, BBC Creative) и Световната фотографска организация. Освен различните възможности за изграждане контакти, всеки студент ще бъде номиниран и за Student Sony Grant 2019.

Провеждан от Световната фотографска организация, световно признатият конкурс Sony World Photography Awards е едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар. Това е 12-то му издание в партньорство с водещия спонсор Sony и се състои от общо четири раздела: Професионалисти (за поредица снимки), Любители (за единични кадри), Студенти (за академични институции) и Младежи (за 12 -19-годишни).

Обявиха финалистите в раздел Професионалисти на Sony World Photography Awards

TrentMitchell, Australia, Professional, SportProfessionalcompetition 2019

Награди

Всички избрани във финалната селекция и наградени снимки ще бъдат част от изложбата на 2019 Sony World Photography Awards в Съмърсет Хаус, Лондон, която ще включва специален раздел с подбрани произведения на известния творец Надав Кандер, носител на приза  „Изключителен принос към фотографията“ за 2019 г. Изложбата ще се проведе от 18 април до 6 май 2019 г. в Съмърсет Хаус, Лондон, преди да се отправи на околосветска обиколка, включително в Япония, Германия и Италия. Билетите на лондонските изложби са достъпни тук.

Носителите на големите наградите ще бъдат обявени на церемония в Лондон на 17 април. Отличените с титлите „Фотограф на годината“, „Любител-фотограф на годината“, „Младеж-фотограф на годината“, победителите в категориите за професионалисти и десетте студенти-финалисти ще пристигнат в Лондон, за да присъстват на събитието. Победителите ще получат и най-ново фотографско оборудване от Sony и ще бъдат включени в албума на Наградите за 2019.