Огромният музей, посветен на Древен Египет

  • Огромният музей, посветен на Древен Египет
    Огромният музей, посветен на Древен Египет

Ето нещо любопитно – работата по строителството на Големия египетски музей край пирамидата в Гиза е почти завършена.

В музея вече са докарани почти множество, а по информация на местните власти строителните работи са завършени на 93%. В складовете на музея вече са докарани над 48 хил. артефакта, като 35 хил. от тях вече са реставрирани. Доставката на бъдещи музейни експонати продължава и до днес, както от други музеи, така и директно от археологически обекти, обясни египетският представител.

Интересното е, че в музея в Кайро ще бъде дом на най-старите египетски папируси и със сигурост ще си заслужава да бъде посетен. 

Огромният музей, посветен на Древен Египет
Снимка: wikipedia.org

В момента 7 000 души работят на строителната площадка, като всички инженерни дейности трябва да бъдат завършени преди края на тази година. 

В същото време обаче датата на официалното откриване на музея за посетители се очаква да е през 2020 г., но все още не е известно точно кога. Строежът на музея започва през 2005 г., но неговото откриване многократно се отлагаше поради недостатъчно финансиране и политически катаклизми в страната.

Очаква се Египетският музей край пирамидите в Гиза да се превърне в най-големия музей в света, посветен на историята на една цивилизация. На 90 хил. кв. м ще се помещават няколко десетки хиляди експонати, разказващи за Древен Египет, включително отделна зала, посветена на съкровищата от гробницата на фараона Тутанкамон.

Първият експонат, транспортиран до новия музей, е огромна статуя на древноегипетския фараон Рамзес Втори, на възраст над 3000 години и е преместена в музея през януари миналата година от площада близо до жп гарата в Кайро.