Около Пампорово: Маршрути без ски

  • Около Пампорово: Маршрути без ски
    Около Пампорово: Маршрути без ски

Попаднали сте в Пампорово, но определено не се вписвате в категория скиор? Или пък снегът не е достатъчен, за да покажете уменията си? Не се притеснявайте, ние ще ви предложим няколко идеи как да запълните времето си. В района на курорта има предостатъчно места, които си струва да посетите.

Пещерата Ухловица

Пещерата се намира на около 3 км от село Могилица. На около 40 минути от входа й има паркинг. Оставите ли колата си, подгответе се за изкачване, което на някои се вижда непосилно, но за други си е спокойна разходка.

Ухловица се намира на 1040 м надморска височина. Дължината й е 460 м, от които 330 м са достъпни за посещение. Ако я посетите през зимата, спокойно можете да се сгреете в нея – температурите са постоянни през цялата година (между 10 и 11 градуса). Ухловица вечатлява с каскадите на своите 7 пещерни езера и причудливите си скални образувания.

Работното време на пещерата е от 9 до 17 часа. Зимно време е затворена в понеделник и вторник.

Смолянските езера и Орфеевите скали

Тук ви предлагаме да се смесите с потока скиори… поне за малко. Но пък няма да се налага да ползвате автомобил.

Хванете лифт от Пампорово до връх Снежанка. От там с лифт „Хижа Смолянските езера” ще стигнете до трите горни езера.

Най-близко до хижата е Тревното езеро. Около 30% от площта му е заета от торфен пласт, върху който през лятото расте трева (а сега познайте откъде идва и името на езерото). Непосредствено до него се намира и Бистрото езеро, което е и може би най-красивото от Смолянските езера. До Мътното езеро ще се наложи да повървите още 200 метра. Пътеката до него е доста стръмна и не ви съветваме да я поемате в снежно време.

Последното езеро – Платеното (или Керянов гьол) се намира в края на гр. Смолян.

Ако предпочетете да стигнете до езерата с автомобил, ще ги посетите в обратен ред: от Смолян до Платенето езеро, и така нататък.

Докато сте на езерата, не пропускайте поне отдалеч да видите Орфеевите скали. Легендата разказва, че Орфей е черпил вдъхновение от тях за песните си. А ако все пак стигнете до тях, пред вас ще се разкрият като на длан Смолянските езера и една от най-незабравимите родопски гледки.

Националната астрономическа обсерватория Рожен

Обсерваторията се намира в местността под връх Рожен и е най-голямата по рода си в Югоизточна Европа.

До нея се стига по главен път Чепеларе-Смолян. При Роженските поляни ще видите табела и отбивка. До обсерваторията ви делят 6 км.

Посетителите могат да наблюдават небесните тела през 80-тонния телескоп на обсерваторията. Оттам те могат да се насладят и на прекрасна панорамна гледка на окорностите.

Посещенията през зимата са от 10 до 16 часа на всеки кръгъл час, а ако искате да надникнете през телескопа, трябва да направите предварителна заявка.

Момчилова крепост

Намира се в близост до село Градът, Смолянско. Отбивката за селото е по пътя между село Тарън и Смолян. Стигнете ли селото, продължавате още километър нагоре към крепостта. Пътят нагоре е чакълест, така че е препоръчително да го извървите пеш. Ако пък не щадите автомобила… давайте нагоре смело! В края на чакълестия път ви очаква малък паркинг и информационен център.

Името на крепостта се свързва с Момчил войвода, който според легендите е защитавал Родопите от османските нашествия през 14-ти век. Разкрита е част от укрепителната стена на съоръжението.

Смята се, че на мястото е имало древно тракийско светилище. Момчиловата крепост има два обхода, а за улеснение на посетителите към стената й е изградено съоръжение с парапет. От нея се открива чудесна гледка към Смолян.

Село Смилян

Селото се намира на около 15 км източно от Смолян. Освен да хапнете смилянски боб, там можете да си направите и открит урок по история. Смилян е едно от най-старите селища в региона. По време на османското владичество става жертва на насилствено помохамеданчване. В селото и около него се виждат руините на няколко църкви, параклиси, капища и оброчища. Тук се намира и една от най-големите източноправославни църкви в Родопите. Известна забележителност е и часовниковата кула.

Вижте още уикенд маршрути в България!