Омайната Рорайма

  • Омайната Рорайма
    Омайната Рорайма

Планината Рорайма е от онези места, които видиш ли веднъж, никога не забравяш и можеш само да им се любуваш, възхищавайки се на природата.

Тя се намира на границата между Венецуела, Бразилия и Гаяна и е известна като най-високата равна планина в света. Рорайма се издига до 2810 м и е на възраст от около 2 млрд. години, което я прави една от най-старите формации на планетата.

Интересно е да се отбележи, че от това прекрасно място извират притоци на три от най-големите реки на Южна Америка - Амазонка, Ориноко и Есекибо. Именно затова в индианските легенди планината е наричана „майка на всички води“ и дом на богинята Куин, която се смятала „прародителка на цялото човечество“.

Омайната Рорайма


Отидете ли на Рорайма, ще се потопите в свят на тропически савани, екзотични цветя, розови пясъци и кристално чисти реки, водопади и езера. Много от растенията и животните там са ендемични, което значи, че срещат се само на това място.

Друг интересен факт около омайната Рорайма е, че именно тя е вдъхновението за Артър Конан Дойл да напише романа си „Изгубеният свят“.