Онова странно бучене на Таймс Скуеър

  • Онова странно бучене на Таймс Скуеър
    Онова странно бучене на Таймс Скуеър

Тази забележителност е известна с това, че е неизвестна

Знаехте ли, че пешеходен остров по средата на световноизвестният Таймс Скуеър издава странен и целенасоченo бучащ звук. Отчасти арт инсталация, отчасти социален експеримент, този странен звук в центъра на площада не е за изпускане, въпреки че много хора го пропускат всеки ден.

Оживени тълпи, ярки светлини, свирещи клаксони и крещящи продавачи. Това са отличителните черти на Таймс Скуеър, които вече дълго време вълнуват посетителите на световната забележителност, непривикнали към тази атмосфера.

Това е бученето – странен, труден за определяне звук, наподобяващ отдалечено движение и дрънчене на тежки машини или друга технологична машинация, несъществуваща в естествената среда. Звукът е съзнателно концентриран на отделен остров за пешеходци, в средата на оживеното кръстовище, и по-наблюдателните минувачи несъмнено ще го доловят.

Идвайки сякаш изпод улицата, бученето по произход е арт инсталация от Макс Нюхаус, създадена през 1977 г. (без никакво означение или уведомление за същността й), за да установи дали някой преминаващ по най-натоварената улица в света ще го чуе. И точно както всяко необозначено изкуство, имащо за цел да привлече вниманието на обществото, почти никой не го забелязва.

Така бученето става традиционно и е основа за легенди, както почти всичко оцеляло десетилетия почти без официално отбелязване. Инсталацията е премахната за кратко от създателя си през 1992 г. и е възстановена отново няколко години по-късно.

И така той остава – странният, неизбежен, едва доловим бучащ звук, който ежедневно слушат стотици хора, но само малка част от тях всъщност забелязват.

Някои хора казват, че изкуството не е изкуство, ако не изразява нещо. Е, бученето на Таймс Скуеър отговаря на това изискване, дори когато това, което изразява, е постоянен поток от нищо, оставащ незабелязан от никой. 

 

Какво друго ви направи впечатление на Таймс Скуеър? Споделете тук или във фейсбук страницата ни!