От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!

  • От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!
    От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!

Като един истински Язон този август 46-годишният Борис Бегъмов ще поведе четирима свои аргонавти - Илиян Лазаров, Станислав Евгениев, Филип Лхамсурен и Борислав Йорданов - на колоездачното приключение “Дунав Ултра” по поречието на река Дунав - от най-западната ѝ българска точка, село Куделин, чак до Черно море по границата. Състезанието се провежда за трета поредна година и ще се излъчва под формата на фейсбук риалити.

Тяхното Златно руно? Гордостта, че са изминали 682-километровата дистанция за под 48 часа с бягане и колоездене. Как изобщо е възможен такъв подвиг? Да попитаме самия Борис:

- Как се роди идеята ти за веломаршрута "Дунав Ултра"?

- Идеята за това да се дефинира веломаршрут по поречието на р. Дунав не е нова. В Германия и Австрия, където преминава реката, това е една от най-популярните туристически дестинации в бюджетните еднодневни и двудневни велоекскурзии. Това, което добавихме, е идеята да продължим велопътешествието в страната от района на град Силистра (където свършва частта на р. Дунав в България) до Черно море в района на с. Дуранкулак. И трябва да знаете със сигурност, че районът около Дуранкулак, и в цялост Северното Черноморие в този район, са черешката на тортата за едно истинско "Дунав Ултра" преживяване.

От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!
Снимка: Дунав Ултра

Исторически обекти по маршрута

- А защо нарекохте кампанията тази година „Речни чудовища“?

- Опитът ни научи, че споменаването на Евровело 6 (популярен европейски веломаршрут по реките Лоара, Рейн и Дунав бел.ред.) не е достатъчно, за да привлечем вниманието на медиите. За да насочим вниманието към дунавския регион, трябваше да измислим наистина голямо, чудовищно събитие. Именно затова аз и моите приятели Борислав, Илиян, Филип и Станислав ще трябва да пробягаме обща дистанция от 42 км и в добавка да изминем още 640 км с велосипед, само за 48 часа. Ето това вече си е нещо страшно предвид факта, че ние не сме професионални атлети. Но пък със сигурност привлякохме интереса на медиите, а и впоследствие ще се породят коментари и слухове от всякакъв вид. Например като легендите за ”речните чудовища”. Има едно село горе на Дунав, което се казва Сомовит. Прекрасно място - от върха на селото има уникална гледка - широк хоризонт към реката. Та името на селото се зародило от история за гигантски сом уловен в река Вит.  Сом от Вит, сом от Вит - Сомовит! Така се случват легендите навсякъде по света...

- За да финиширате навреме, в продължение на 48 часа трябва да поддържате средна скорост от 15 километра в час (без почивка). Тазгодишното издание дори стартира с бягане. За обикновения човек това звучи като невероятно изпитание на волята. Как го постигате?

От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!
Снимка: Дунав Ултра

- С много тренировки, отдаденост на здравословния начин на живот и желание да превърнем всичко това в смислена кауза. Желанието ни за популяризиране на региона по поречието на р. Дунав дава душа на нашето предизвикателство. В противен случай събитието се изпразва от съдържание и става просто една странна и щура спортна проява. Каузата, която имаме, го превръща в родолюбиво начинание, което има потенциал да предизвика дебат, а с това и стратегическо мислене. Мога да кажа, че Министерството на туризма реагира изключително адекватно, изпращайки ни писмо, с което подкрепя инициативата и изразява увереност, че нашето събитие ще насочи внимание към региона, а с това косвено ще помогнем за неговото икономическо развитие. Това за нас означава, че вече сме постигнали огромен успех още преди да тръгнем.

- Кои са били най-тежките ти моменти през изминалите две издания на събитието?

- През 2014-а година бях доста по-слабо подготвен, отколкото тогава предполагах. По онова време нямах никаква представа за параметрите на изпитанието - какво е да прекосиш близо 700 километра с велосипед в рамките на 48 часа. Самият аз се качих на шосеен велосипед часове преди да тръгнем, при това с 8 килограмова раница на гърба - истинска гротеска. Искам да кажа - за всяко сериозно предизвикателство трябва да са налични три фактора: сериозна подготовка, предварително проучване и доза лудост. При мен тогава очевидно беше налично само последното. Всичко това компенсирахме през следващото издание, през 2015 г., когато успяхме да подходим към изпитанието изключително професионално. Тогава в екип с Петър Златков успяхме да финишираме успешно с велосипеди без скорости (сингъл спийд), за по-малко от 45 часа. Времето ни седи като предизвикателство за следващите колоездачи и с нетърпение очакваме да видим кой ще го подобри.

От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!
Снимка: Дунав Ултра

- Забележителностите, които са те впечатлили най-много по маршрута край река Дунав?

- Река Дунав е уникален феномен - най-голямата водна артерия в сърцето на Европа. Преминавайки през 10 държави, тя няма аналог в света - истинско богатство е, че можем да я използваме по един или друг начин. Трябва да ви кажа, че всяка година откривам нещо ново за нея и няма как да бъде иначе. Отделно историята на населените места около Дунав, историческите и природни обекти, местният бит, истинската храна, ако щеш - всичко това е голямо богатство, което все повече ще привлича интереса на българи и чужденци.

- Разкажи ми за най-комичните ти колоездачни случки досега?

- Сещам се за първото ми участие във велорали Черни връх, когато дори май запалих по планинското колоездене моя приятел Мартин Карачоров. Тогава едва на старта разбрахме, че ще трябва да се изкачим до самия Черни връх, не предполагахме изобщо, че това може да се прави с велосипед. И карахме-спирахме, карахме-спирахме, ядохме вафли, бисквити и какво ли не - голяма епика. И на една контрола на Златните мостове попитахме отчаяно - близо ли е върхът? От там ни казаха - след два завоя. И ние повярвахме! Впоследствие разбрахме, че организаторите са се шегували. Завършихме последни, естествено. А разбрахме, че човекът, който се е пошегувал с нас, е Драгомир Кузов - създателят на велосипеди "Драг".

- А за най-екстремните?

- Това ми се случи отново на Витоша, когато на една самотна горска пътека от спряло положение не успях да се отключа от педалите, за които бях закопчан и се затъркалях надолу в дерето за около 10-ина метра. И съм изпаднал в несвяст за секунди. И се окопитвам, проснат по гръб с ръцете настрани, слушайки ромоленето на поточето до мен. Поглеждам надясно и виждам колелото със смачкани и изкривени капли. Поглеждам наляво и виждам телефона си под водата. Отървах се с контузия в коляното, която отшумя. Засега!

- Защо фейсбук риалити?

От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!
Снимка: Дунав Ултра

- Защото това е начин да представим едно събитие интересно и адекватно на подходящата аудитория. Т.нар. риалити включва различни видове съдържание и алтернативни похвати как да го представим интересно на аудиторията. В един момент дори е по-интересно от нормалната телевизия, въпреки че реално не гледаш телевизия. Ние още от 2014-а залагаме на фейсбук като водеща платформа, но пък технологиите се развиват толкова шеметно, че не знаем какво още ще опитаме да включим. Ето, само преди няколко месеца нямаше фейсбук лайв. А вече толкова силно се вклини в общия фийд, все едно не можем без него. Та това е фейсбук риалити - един нов поглед за съпреживяване и участие в центъра на събитията. Виртуален омлет комбиниращ съдържание с технология. "Зрителите" са луди по тази манджа! Всичко това ще може да следите в сайта www.dunavultra.com и нашата фейсбук страница - потърсете за Dunav Ultra.

- Как спортът ти помогна да се справиш със здравословните проблеми, които си имал преди?

- Спортът учи на дисциплина и това го знаят всички атлети - професионалисти или аматьори. Аз го разбрах едва на 40 години, защото никога не съм тренирал повече от обичайните раздвижвания и чупки в кръста през лятото. Лично на мен ми помогна  дори не толкова самият спорт, а знанието, което започнах да трупам покрай него. Знанието за здравословното хранене, за това каква уникална машина е човешкото тяло и колко внимателно и отговорно трябва да се грижим за него. Аз съм водил изключително нездравословен начин на живот. Не ме питайте какво и какви количества съм изяждал. Със сигурност това по някакъв начин се е отразило на тялото ми, не си правя илюзии. Ако мога да направя просто сравнение - това е все едно да караш страхотен лъскав автомобил, но да сипваш в резервоара бензин, разреден с вода. Е, пак може да работи и пак се возиш, но съсипваш двигателя. Така че здравословният начин на живот не е само мода или здраве, защото никой не е вечен. Това е култура на отношение към заобикалящата ни среда и самите нас. И според мен това е неразделна част от другата, общата култура.

От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!
Снимка: Дунав Ултра

- Много хора мечтаят за приключения, но все не се решават. Какво ще им кажеш?

- През живота си съм се впускал в най-различни приключения и съм изпадал в какви ли не ситуации. Считам, че това се случва, защото съм любопитен и обичам да прекрачвам границата на така популярната напоследък "зона на комфорт". Но изключвайки екстремно нездравословните ми години, при мен рискът винаги е бил умерен. На хората ще кажа, че не е задължително приключенията да се свързват с планина и природа, но допирът до естествената среда и спомените от подобни преживявания са изключително силни. Според мен по естествен път близостта с природата се запечатва в съзнанието, давайки усещане, което не може да се сравни с никакво друго изживяване. България е държава, която има толкова разнообразна природа на толкова малка територия - използвайте това преимущество и приключенствайте, независимо дали ще излезете на пикник, ще ловите риба или ще се разходите за гъби в гората.

От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!
Снимка: Дунав Ултра

- Визията ти за развитието на туризма в Северна България в резултат на популяризирането на вашите колоездачни подвизи?

- На България ѝ предстоят изключително вълнуващи и успешни години. Хората, които не вярват в това, са обсебени единствено от злободневните проблеми на деня. Вече сме стигнали такова ниво на натрупана нетърпимост, че като постнем снимка във фейсбук с дупка и искаме на следващия ден някой друг да я оправи с магическата пръчка. Предполагам, че това е нормален процес, поколения загубиха своите мечти и надежди... Но за да има придвижване напред и в правилната посока, считам, че е редно да се мисли с години напред и в перспектива. И всеки един от нас е в основата на това мислене - и аз, и ти. И именно природните дадености са сред силните страни на нашата държава.

Програмата за развитие на велотуризъм в Европа до 2020 г. включва генериране на приходи чрез популяризиране и развиване на екзотични дестинации извън пренаселените градове, а в този смисъл България е една изключително екзотична държава. Трудното икономическо развитие, заедно с посткомунистическата ни разруха, контрастират с невероятната природа и са голяма атракция за западния човек, който в някои държави дори е забравил как изглежда разбит път. Ние тук сме малко като горилите в зоологическа градина, ако мога така да се изразя. Но пък от друга страна младите българи, които обикалят Европа и света, могат най-добре да направят сравнение и да усетят тенденциите. Да видят, че тук, на наша територия потенциалът за предприемачество в този вид туризъм е висок. Говоря за алтернативен и велотуризъм, защото "новите туристи" вече не търсят затворени комплекси, бетон, и ол инклузив. В ерата на интернет, хората са жадни за истински приключения, желаят да "пипнат" история, да опитат истинска храна и да си направят снимка на истинска поляна. Именно затова е нашата кампания - да покажем, че България и дунавският регион имат потенциал да предложат от всичко това в изобилие.

- Къде е пейката с най-хубавата гледка по река Дунав?

- Не е честно да отговоря еднозначно, защото от Куделин до Дуранкулак изобилства с такива места. Но пък съм чувал от Филип (единият от 5-мата участници в изпитанието, бел.ред.), който се е пускал по реката с обикновена лодка, че там вътре - далеч от суетата на цивилизацията има няколко места, от които можеш да наблюдаваш изгреви и залези като от зората на света.

От Видин до Черно море с колело за 48 часа?! Гледай Дунав Ултра!
Снимка: Дунав Ултра

Прочетете повече за Дунав Ултра 3 River Monsters.

Следете състезанието тук и във фейсбук тук.