От какво са готови да се лишат хората, за да пътуват?

  • От какво са готови да се лишат хората, за да пътуват?
    От какво са готови да се лишат хората, за да пътуват?

За много от нас осъществяването на мечтаното пътуване е свързано с лишаване от едно или друго нещо, с цел да спестим средства.

Нека разберем от какво най-често са готови да се лишат младите пътешественици, за да стигнат до плануваната дестинация и да си подарят незабравимо приключение!

Проучване на турската компания Contiki анкетира над 1500 пътешественици на възраст от 18 до 35 години за нещата, от които биха се отказали, в замяна на 6-месечно безплатно пътуване по света. Младите хора обикновено са известни със своя странен начин на живот, така че най-вероятно няма да бъде изненада, че мнозинството от тях с радост биха се отказали от комфорта си, за да могат да обиколят света.

Около 80% от анкетираните заявяват, че биха се отказали от ходенето на кино. Мнозинството от хората (77%) биха се простили с ходенето по кафета, 73% ще се въздържат от алкохол и посещението на барове, а 60% ще пропуснат храненето по заведения. Едва 41% обаче биха се отказали от използването на мобилен телефон. Само 1% от респондентите заявяват, че няма да се откажат от нищо в замяна на мечтаното пътуване.

Ако се учудвате защо толкова малко хора биха се лишили от телефона си, в същото проучване, 49% от хората заявяват, че прекарват между 8 и 10 часа на мобилното си устройство.

Въпреки по-младата възраст на респондентите, 73% от тях заявяват, че съжаляват, че не използват достатъчно възможностите, които им се предоставят. Може би поради това 83% от младежите в анкетата пътуват най-малко веднъж годишно, а 35% пътуват между три и пет пъти годишно.

Оказва се, че повечето хора прекарват часове в проучване, преди да вземат решение за пътуването си. 57% от анкетираните са прекарали от един до три часа проучване на местата за хранене, преди да посетят някоя нова дестинация. Една под 6% са хората, които никога не се информират предварително за местата, които ще посетят.

Половината от пътешествениците прекарат до три часа четене на онлайн ревюта за различни дестинации, докато 18% казват, че могат да прекарат до осем часа в търсете на места за настаняване, ресторанти и забележителности.

Спонтанността, присъща за 20-30-годишните, като че ли все по-често липсва. Наблюдава се тенденция за добре планирани и организирани пътешествия, дори сред младежите.