Как да летите по време на пандемията в 10 стъпки

  • Как да летите по време на пандемията в 10 стъпки
    Как да летите по време на пандемията в 10 стъпки

Полетът осигурява най-лесния и бърз начин да достигнете до повечето дестинации, но пандемията от COVID-19 постави големи препятствия пред въздушното пътуване. Оттогава пътешествениците се чудят как да се върнат безопасно в небето.

Здравните експерти казват, че докато летенето носи риск, спазването на определени предпазни мерки намалява шансовете за заразяване с вируса. Ще са необходими някои домашни задачи, за да решите безопасните начини за летене. Най-големите рискове всъщност са влизането и излизането от летището, а не стоенето в самата кабина на самолета.

Използвайте тези съвети, за да намалите рисковете при полет по време на пандемията.

1. Резервирайте полета с правилната авиокомпания

Изберете авиокомпании въз основа на мерките им за безопасност. Когато резервирате полет, попитайте дали авиокомпанията оставя свободни средни места, за да улесни социалното дистанциране. 

Предпазните мерки за безопасност наистина варират в зависимост от авиокомпанията. Искате да изберете авиокомпания, която не пуска максималния брой пътници, опитвайки се да запълни седалките. Може да се консултирате с туристически агент, който може да идентифицира авиокомпаниите, в зависимост от предпазните мерки, които взимат. 

2. Изберете най-доброто време за полета

Помислете да летите рано сутрин или късно през нощта, когато летищата са по-малко пренаселени. Това намалява вероятността от дълги опашки при проверка на багаж, които затрудняват социалното дистанциране.

3. Направете тест за COVID-19

Най-важното нещо, което трябва да направите преди да тръгнете, е да си направите тест за COVID-19.

Колкото повече пътуваме по света, толкова повече увеличаваме възможността от потенциални случаи в нови области, които не са имали толкова много инфекции, така че получаването на отрицателен тест е част от вземането на правилните предпазни мерки.

4. Карайте до летището

Насоките за пътуване, издадени от центровете за контрол и превенция на заболяванията, препоръчват да шофирате колата си до летището вместо да използвате обществен транспорт, намалявайки възможността от заразяване на други хора. Отделете си допълнително време за ходене до терминала от зоната за паркиране.

5. Носете маска по всяко време

Почти всички авиокомпании изискват хората на възраст над 2 години да носят маски при чекиране и на полетите. Пътуващите могат за кратко да премахнат маските, докато консумират храна и течности.

Летищата бяха доста празни за известно време, но сега има много повече хора, споделящи едно и също пространство и същите съоръжения. Добре е да бъдете особено бдителни по отношение на носенето на маски, дистанцирането от други хора и хигиената.

Носете минимум две маски. Едната върху вас и съхранявайте резервната в торбичка, за да предотвратите досег с  микробите.

Прочетете правилата на авиокомпанията относно лицевите покрития. Някои забраняват щитовете за лице и някои видове  маски, а други предлагат изключения за специфични медицински състояния.

6. Следвайте правилата в пунктовете за сигурност

Новите указания свеждат до минимум контакта между хората на контролно-пропускателните пунктове на администрацията за сигурност на транспорта. Личните вещи като ключове, телефони и портфейли могат да останат у вас, вместо да се слагат в общите кошчета. Транспортирайте храната в прозрачни пластмасови торбички за лесна проверка.

След проверката за сигурност пътниците трябва да мият ръцете си най-малко 60 секунди със сапун.

7. Опаковайте правилните неща за пътуване

  • Бутилка за дезинфекция на ръце, съдържаща най-малко 60 процента алкохол: Използвайте средства за дезинфекция на ръцете, след като разгледате списанието по време на полета или докоснете горната кошница.
  • Дезинфекциращи кърпички: Избършете масичката и предпазния колан с кърпичките при качване в самолета.
  • Леко одеяло и възглавница: Много авиокомпании са спрели да предоставят това традиционно предложение за полет по очевидни хигиенни причини.
  • Водна бутилка: Повечето обществени фонтани за вода в момента са недостъпни и много авиокомпании вече не сервират напитки по време на полет.
  • Кърпичка: Отворете вратите на тоалетните, предпазвайки ръцете си с малка кърпичка и покрийте устата си ако се закашляте или кихнете.

8. Вземете предпазни мерки в самолета

Престоят на 2 метра от други пътници е най-критичната предпазна мярка по време на полет. Много хора са съсредоточени върху това, което се случва в самолета по отношение на разпространението на микроби във въздуха, но с рециклирания въздух в самолетите, това всъщност е по-малко притеснително, отколкото стоенето в непосредствена близост до други хора. Също така не забравяйте да:

  • Измиете ръцете си след използване на тоалетната.
  • Държите ръцете далеч от очите, носа и устата.
  • Избягвате повърхности с висок контакт като бутони, дръжки или парапети.

Дръжте маската си и дезинфектанта близо. Маските и средствата за дезинфекция на ръцете са единствената реална защита, която имате в момент, когато сте принудени да се намирате в претъпкан самолет или летище и не можете да спазвате социално разстояние, а и не само тогава.

9. Избягвайте обществения транспорт след полета

След кацане някои пътници се отправят към гишето за кола под наем, след което взимат автобуси, за да стигнат до партидата с колата си. Някои вземат такси или метро до хотела си.

Всички тези възможности за транспорт включват риск. Докато авиокомпаниите са ремонтирали филтрационните системи на самолетите, за да циркулира въздуха по време на полет, повечето сухопътни превози нямат актуализирани филтри. Социалното дистанциране е почти невъзможно в тези малки пространства.

Самите коли под наем вероятно са доста безопасни, но въпросът е как да стигнете от терминала до мястото, на което тя се намира. Стоенето в препълнен автобус не е безопасно, така че има логистика, която трябва да вземете предвид.

Намерете решения. Например в по-малките градове местата за коли под наем често се намират на пешеходно разстояние от летището.

10. Останете вкъщи, ако ви е зле

Може да звучи очевидно, но трябва да повторим, защото е важно: Никога не се качвайте на самолет с треска или други симптоми на COVID-19.