Откриха най-старата монета в България

  • Откриха най-старата монета в България
    Откриха най-старата монета в България
  • Откриха най-старата монета в България
    Откриха най-старата монета в България

Случайна находка, направена край бреговете на Созопол, е най-старата монета, откривана досега в България, смятат от Националния исторически музей (НИМ).

Находката е направена от созополски водолаз. На незначителна дълбочина (1 м) на северния бряг на Созополския полуостров той видял на дъното малка златна монета и я предал на директора на НИМ Божидар Димитров.

Нумизматът на музея, д-р Владимир Пенчев, смята, че това е най-старата монета, откривана в България до момента.

Изработена е от сплав от злато и сребро и е сечена през втората половина на VІІ век пр. Хр. в държавата Лидия. Тежи 0.63 грама.

От Националния исторически музей обясняват още, че в Лидия са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и т.н.

На археолозите от НИМ засега не им е известно откриването на други лидийски монети в България. Според тях откриването на тази монета поне 2650 години в Созопол не буди особено удивление, тъй като градът е основан от преселници от Милет в 611 г.пр.Хр., а и Милет е разположен до Лидия. Нормално е преселник от този град да е имал в джоба си шепа златни монети.