Отвъд обичайните туристически дестинации: 3 предложения за лятото

  • Отвъд обичайните туристически дестинации: 3 предложения за лятото
    Отвъд обичайните туристически дестинации: 3 предложения за лятото

В разгара на лятото много пътещественици търсят следващото си приключение отвъд обичайните туристически горещи точки. Ако търсите ново и интересно изживяване извън прехвалените типични дестинации, помислете за тези три недооценени предложения, които предлагат зашеметяващи пейзажи, богата култура и незабравими спомени (без тълпите).

Азорските острови, Португалия

Сгушен в Атлантическия океан, на около 1600 километра от бреговете на Португалия, Азорският архипелаг е скрит рай, който чака да бъде открит. Този автономен регион на Португалия се състои от девет вулканични острова, всеки със свой собствен характер и чар.

Сао Мигел, най-големият остров, често е наричан "Зеленият остров" поради буйните си пейзажи. Тук можете да се разходите около ръба на Сет Сидадес, кратер с две езера с едно синьо езеро и едно зелено езеро, разделени от тясна ивица земя. Геотермалната активност на острова осигурява естествени горещи извори, идеални за почивка след ден на приключенстване.

Остров Пико, доминиран от връх Пико, най-високият връх на Португалия, предлага отлични възможности за туризъм и е известен с уникалните си лозя. Пейзажът, защитен от ЮНЕСКО, включва малки, ръчно изградени каменни стени, които предпазват лозите от вятър и морска вода.

За любителите на морския живот водите около Азорските острови са перфектни за наблюдение на китове. Можете да видите до 20 различни вида китоподобни, включително кашалоти, финвалове и няколко вида делфини.

Ангажиментът на Азорските острови към устойчивия туризъм гарантира, че естествената им красота остава запазена. С приятен климат през цялата година, островите предлагат идеално бягство от пренаселените средиземноморски плажове, като същевременно осигуряват комбинация от дейности на открито, културни преживявания и гастрономически изкушения.

азорски острови 

Салала, Оман

Докато Дубай и другите градове в Персийския залив са горещи в летните жеги, Салала в Южен Оман изпитва уникален микроклимат, известен като хариф. От юни до септември мусонните облаци от Индия носят мъглив ръмеж, който превръща обикновено сухия пейзаж в тучен, зелен оазис.

През този период температурите рядко надвишават 27 градуса, което го прави идеална лятна дестинация. Околният регион Дофар оживява със сезонни водопади, течащи вади (пресъхнали речни корита) и зелени планини, които привличат разнообразие от диви животни.

Богатата история на Салала е очевидна в неговите археологически обекти. Древното пристанище Сумхурам, за което се смята, че е дворецът на Савската царица, и гробницата на пророк Йов предлагат поглед към историческото значение на района.

Градът е известен и със своите тамянови дървета. Природният резерват Wadi Dawkah, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, защитава хиляди от тези ароматни дървета, които са ценени от хилядолетия.

За любителите на плажа крайбрежието на Салала предлага девствени пясъчни ивици, където можете да наблюдавате делфини, да се гмуркате сред оживени коралови рифове или просто да се отпуснете на лекия морски бриз. Близките планини предоставят възможности за туризъм, изследване на пещери и наблюдение на птици.

Уникалният летен сезон на Салала, съчетан със смесицата от природни чудеса и културни обекти, го прави неочаквана, но възнаграждаваща дестинация за пътещественици, търсещи нещо различно.

оман 

Сааремаа, Естония

Естония може да не е първата страна, която идва на ум за лятна ваканция, но остров Сааремаа в Балтийско море е скрито кътче, което чака да бъде открито. Като най-големият остров на Естония, Сааремаа предлага перфектна комбинация от непокътната природа, средновековна история и модерни спа курорти.

Главният град на острова, Куресааре, е дом на един от най-добре запазените средновековни замъци в Балтийския регион. В епископския замък от 14-ти век сега се помещава музей, където можете да научите за богатата история на острова и да се изкачите на кулата за панорамни гледки.

Крайбрежието на Сааремаа е осеяно с живописни рибарски селища, пясъчни плажове и драматични скали. Скалата Панга на северния бряг предлага спираща дъха гледка към Балтийско море и е отлично място за наблюдение на птици.

Една от най-уникалните особености на острова е полето с метеоритен кратер Каали. Преди около 4000 години метеорит удря острова, създавайки основен кратер и няколко по-малки. Днес можете да се разходите из главния кратер, в който има малко езеро, и да размишлявате върху космическото събитие, оформило пейзажа.

Любителите на природата ще оценят Националния парк Вилсанди, който обхваща част от Сааремаа и няколко по-малки острова. Тук можете да се разходите из различни места, от крайбрежни ливади до борови гори, и да наблюдавате различни видове птици.

Сааремаа е известен и със своите спа курорти, където можете да пробвате кални бани и други уелнес процедури. Бавният ритъм на живот на острова, съчетан с естествената му красота и интригуваща история, го прави идеална дестинация за тези, които търсят спокойно, но обогатяващо лятно бягство.

естония

Според нас, тези три дестинации могат да ви предложат уникални летни изживявания, които надхвърлят типичната ваканция на плажа.