Париж през погледа на един местен

  • Париж през погледа на един местен
    Париж през погледа на един местен

Имах щастието да изкарам един от деветте си живота (цели 18 години) в града, в който се ядат пасти, когато няма хляб. Привет от мен – Никола Дюбоа, управител на фризьорски салон „Hair Laboratory“ в София, където прекарвам втория си живот.

Първото място, на което ще ви заведа в Париж, е... улица Mouffetard, малка, кокетна и типична парижка уличка, с чаровни магазинчета, сгушени малки заведения и характерен дух. Определено там бих си отпочинал от пътя.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам... да се разходя по кейовете на Сена.

Ако дойдете в Париж, задължително се снимайте с... Е как, с всички известни архитектурни паметници, за да видят във фейсбук, че сте били в Париж :) Не пропускайте и снимка с някоя от восъчните фигури на знаменитостите от музея „Grevin“.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... сандвичът „Крок Мосю“ (Croque Monsieur), изобретен през далечната 1910 г. в малко парижко кафене, намиращо се на улица „Capucines“. Съставен е от френски бял хляб, шунка и ементал препечен на тиган в масло. (Моля не обиждайте парижанина, поръчвайки фондю, с клишираната мисъл, че е парижки специалитет. То е характерно за алпийската област Савоа, намираща се на границата с Швейцария

За да избягам от тълпите в Париж, отивам във... Венсенския лес – зелен, тих и спокоен. В Ботаническата градина – многообразна, колоритна и чаровна. Място за отдих, можете да откриете в многото красиви паркове, подредени градини и вековни лесове, с които е осеян градът.

Жителите на Париж никога не биха... пропуснали обяда си.

Можеш да познаеш, че някой е от Париж по... багетата в едната ръка и всекидневик в другата. И ако го срещнете на улицата, бъдете сигурни, че се насочва към любимото си кафене, за да побъбри с приятели.

Малко хора знаят за Париж, че... през август паркирането в целия град е безплатно.

През пролетта трябва да... си носите задължително чадър. Понякога пролетта е и много студена, докато ние в България се разхождаме по къс ръкав.

През лятото трябва да... посетите плажовете покрай Сена. Определено лятото градът е спокоен, опашките за големите туристически обекти са по-малки. Аз лично винаги предпочитам да се върна и да се видя с приятелите си през този сезон.

През есента трябва да... се насладим на богата културна програма от фестивали и изложби. Хората се завръщат от почивка, пулсът на Париж се учестява, градът заживява.

През зимата трябва да... се наслаждавате на коледните украси, светлини и базари. Винаги съм успявал да почувствам коледната магия там. Като едни малки какавиди, витрините на магазините, претърпяват своята метаморфоза и се превръщат в прекрасни, цветни и блестящи пеперуди.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Париж е до... Версайския дворец. Извършвате живо престъпление, ако го пропуснете. Този паметник е олицетворение на вековните традиции в архитектурата, паркостроенето и изкуството на Франция. Монументалност, великолепие и спиращи дъха гледки, доказателство за културното и историческо наследство, завещано ни от френската империя. 

Вятърни мелници има много по света, но само една е червена и крие в себе си кабаре – Мулен Руж. Да се насладите на френския канкан в тази атмосфера ...това може да се случи само в Париж.

За разходка сред природата местните хора отиват до... зелените морави, за да се препичат на слънце.

5 неща, за които не знаете, ако идвате в Париж за пръв път: 

С един билет, може да се прекачвате в метрото, колкото си искате, докато не го напуснете.

Можете да заключите любовта си само с помощта на един катинар на един от многобройните мостове на Париж.

Сиренето се яде за десерт.

Гъбата печурка е по-известна с наименованието „парижка гъба“ (Champignon de Paris).

За парижанина има определено много за разказване, живее често в 10-квадратен апартамент, знае английски, но никога не го говори, защото го е срам от произношението му. При поздрав от ваша страна с „Bonjour“, „S’il vous plait“ и „Merci“, винаги може да очаквате топло отношение.

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.