Първият круизен кораб, който има собствена лаборатория за тестване за COVID-19

  • Първият круизен кораб, който има собствена лаборатория за тестване за COVID-19
    Първият круизен кораб, който има собствена лаборатория за тестване за COVID-19

Туристическата индустрия е принудена да се адаптира бързо към огромните промени и предизвикателства, породени от разпространението на COVID-19 тази година.

Последният пример е Viking Cruises, които станаха първата компания, която обяви вградена PCR лаборатория за бързо тестване на COVID-19.

Завършването на съоръжението е обявено на борда на Viking Star, което според компанията позволява мащабен капацитет за тестване.

PCR е техника, използвана за откриване на малки сегменти от генетичен материал в пробите и показва наличието на антиген, за разлика от имунния отговор на организма или антитела. Обикновено се използва с тампон за вземане на проба. Според Викинг тестът на борда на океанския кораб с 930 гости е неинвазивен и използва проба от слюнка. 

Първият круизен кораб, който има собствена лаборатория за тестване за COVID-19
Снимка: pixabay

„Работим по това от няколко месеца и днешният ден е важен, тъй като ни придвижва с една крачка по-близо до възобновяването на круизите, без да се нарушава безопасността на нашите гости и екипаж. Неотдавна обявените насоки на CDC са ясно приведени в съответствие с нашите изследвания в областта на общественото здраве и ние приветстваме стремежа на агенцията към тестване, тъй като вярваме, че това е единственият начин за безопасна работа. Според нас непрекъснатите PCR тестове, заедно с нашите обширни хигиенни протоколи на борда, ще доведат до превръщането на корабите на Викинг в безопасно място за избягване и опознаване на света“, каза Мат Граймс, вицепрезидент на морските операции за викинг.

Плановете на Viking за демонстрация на лабораторията за PCR, както и новия дизайн и оперативни процедури, ще се случи когато Viking Star пристигне в Осло в средата на ноември. 

Наскоро редица големи круизни компании, които са членове на Международната асоциация за круизни линии (CLI), се събраха в съгласие с нови разпоредби, които ще изискват от всички пътници, желаещи да се качат, да покажат, че нямат COVID-19, докато CDC в САЩ обявиха поетапен подход към възобновяването на пътническите операции.