Пътешественик на пълен работен ден

  • Пътешественик на пълен работен ден
    Пътешественик на пълен работен ден

През март 2007 г. Гари Арнд продава къщата и бизнеса си и се отправя на едно дълго пътешествие по света. За изминалите близо седем години Гари е посетил всички седем континента, над 130 държави и територии по целия свят и 250 обекта под защитата на ЮНЕСКО.

За това време Гари е плувал с бели акули в Южна Африка, скочил е с бънджи в Нова Зеландия, бил е арестуван на протест в Тайланд, плувал е с медузите в Палау, изритан е от Кирибати...

Как се стига до такова пътешествие?

Американецът Арнд невинаги е бил запален пътешественик. Преди да поеме на път, не е пътувал особено много – нито като дете, нито по-късно със семейството си. Но след като започва работа за международна компания и започва да му се налага да пътува често до различни краища на света, се запалва и... така се стига до 2007 г., когато изоставя целия си сигурен живот и решава да попътува година-две. И така вече повече от 6 години Гари е пътешественик на пълен работен ден.

Как се финансира едно такова пътуване?

Първоначално Гари се издържа от спестяванията си и парите от продажбата на имота си. Впоследствие блогът му за пътуване става все по-известен и той започва да печели и от него. Освен това популярността на блога му позволява и да пътува на разноските на различни държавни туристически агенции от цял свят, които го канят, за да популяризира страната им като туристическа дестинация.

Ако се питате дали такъв живот не е самотен, Гари отговаря: „Понякога. Но е по-лесно, когато разговаряш с хора, които срещаш по пътя, или използваш интернет (има го навсякъде). Надявам се някои от моите приятели да се присъединят за малко по-нататък в пътуването ми. А и много обичам да чета“.

Гари признава, че говори само и единствено английски език, но това досега не е било пречка за него. „Ако трябва да знаеш един език на път, това е английският. Опитвам се да научавам определени фрази на местните езици, за да оцелея. Но езиците по света са толкова много! Все пак изглежда, че на хората им харесва, ако поне се опиташ да говориш на техния език“.

Блогът на Гари е тук - everything-everywhere.com.