Пътеводител за Коста Брава: Какво да правите и къде да отидете

  • Пътеводител за Коста Брава: Какво да правите и къде да отидете
    Пътеводител за Коста Брава: Какво да правите и къде да отидете

Със зашеметяваща природа и искрящо средиземноморско крайбрежие, испанският регион Коста Брава отговаря на всички условия за бягство, напоено със слънце. Сгушен в североизточния ъгъл на Каталуния, той се простира от френската граница чак до „портата на Коста Брава“ на Бланес. Някога в сенките на по-туристическия Костас на континентална Испания, запознатите пътници почиват в Коста Брава от 60-те години насам.

Със съкровищница от рибарски селища и оживени морски градове, Коста Брава, известен още като „Дивото крайбрежие“, има толкова много да предложи.

Кога да отида

По-топлият средиземноморски климат означава, че можете да имате добро време почти през цялата година – дори през март могат да се наблюдават високи температури от 17°C! Все пак бихме казали, че най-доброто време за посещение на Коста Брава е май-юни или септември-октомври, защото времето е все още топло и ще избегнете туристическия сезон (и по-високите цени). Знаем обаче, че училищните ваканции определят кога много семейства могат да заминат – така че въпреки че пиковото лято е и пиковият туристически сезон… можете да се насладите на слънчевото време във вила, която е малко по-усамотена, ако тълпите ви притесняват.

Защо да посетите Коста Брава?

Плажове

От скритите заливи на Calella de Palafrugell до релаксиращите заливи на Blanes, никога не сте далеч от красивите златни пясъци. Ако препичането на слънце не ви харесва, крайбрежните пътеки, които пресичат района на Коста Брава, предлагат невероятни гледки. 

Пейзажът

Крайбрежният пейзаж на Коста Брава е просто зашеметяващ. От широки заливи и грапави, стръмни скали до защитени блата и пясъчни дюни – ще бъдете във възторг от всички гледки. Насочете се към вътрешността и ще откриете визуален празник на старинни бели села. И не забравяйте онези зелени подножия на Пиренеите – лесно е да разберете защо художникът Салвадор Дали е бил толкова вдъхновен!

Подходящо е за семейства

Семействата не са забравени в Коста Брава. Град Жирона е фантастично място да се насладите на оживени пазари и улични артисти, докато много от девствените плажове със Син флаг тук са идеални за деца. Ще откриете, че много курорти също носят печата за семейна туристическа дестинация, присъден от каталунския туристически борд.

История и култура

Коста Брава е дом на многопластова история, датираща още от 1 век пр.н.е. Днес ще намерите много примери за римски, средновековни и арабски влияния в готическите сгради, замъците на хълмовете и древните паметници. Някога граница между арабския и християнския свят, ограденият със стени град Жирона си заслужава да бъде посетен заради исторически съкровища и панорамни гледки.

Фестивали

Каталунците знаят как да купонясват и най-добрите празници в Коста Брава според нас са тези, които съвпадат с един от забележителните фестивали в Каталуния. През февруари се провеждат различни карнавали, а състезанието по фойерверки, което се провежда в Бланес през юли, е грандиозно. Музикалният фестивал Porta Ferrada и фестивалът на цветята в Жирона също привличат тълпи.

Скрити скъпоценни камъни

Винарна Mas Molla

Винарските изби на Коста Брава са едни от най-високо оценените в Испания. Посещението на семейната винарна Mas Molla предлага поглед върху някои от най-старите методи на отглеждане в региона.

Замъкът на Дали

Посещението на Театралния музей на Дали в Жирона и къщата на Салвадор Дали в Порт Лигат, Кадакес, са само няколко от най-добрите неща за правене в Коста Брава. Но най-големите фенове ще посетят и „Замъка на Гала Дали“, бивш дом – а сега мавзолей – на съпругата на легендарния художник.

Бегур

Направете като барселонците и посетете очарователния град Бегур. Дом на колоритен исторически квартал и замък на хълм от 15-ти век, той несъмнено е един от най-красивите градове в Коста Брава.

Какво да посетите в Коста Брава

Разгледайте националните паркове

Националните паркове Коста Брава са рай за любителите на природата и един от най-популярните, Национален парк Кап де Креус, е известен със своите драматични скали и панорамна гледка към морето. Намерете тихо място, за да се насладите на гледките и посетете фара, където има собствен ресторант и бар.

Във водата

Исторически разходки с катамаран, отлични съоръжения за водни спортове и безупречно чисти заливи предлагат изобилие от възможности за излизане в открити води. 

Голф

Коста Брава е дом на някои от най-добрите голф игрища в Европа. Голф клубовете тук граничат със средиземноморското крайбрежие и пронизващите облаците Пиренеи. В резултат на това те предлагат някои от най-зашеметяващите места, за да усъвършенствате удара си. За щастие имаме огромен избор от домове в Коста Брава в близост до голф игрища, които със сигурност ще зарадват онези, които просто не могат да държат стиковете си у дома!

Изкачете Cami de Ronda

Една от най-известните туристически пътеки в региона е Cami de Ronda. Тя минава почти по цялата дължина на Коста Брава, от Бланес до Портбу на френската граница. Въпреки че ще подложи на изпитание физическите ви възможности ... гледките са извън този свят.

От причудливи, селски вили в провинцията до каталонски имения от 14-ти век и архитектурни шедьоври с инфинити басейни… Коста Брава, Испания, отговаря на всеки тип семейство, пътник и вкус. След като сте направили малко повече проучване на района, можете да започнете да планирате следващото си незабравимо семейно пътуване!