Пътеводител за първи път в Рейкявик

  • Пътеводител за първи път в Рейкявик
    Пътеводител за първи път в Рейкявик

Може да сте виждали снимки на ярко оцветените къщи в Рейкявик, разположени на брега, оживените кафенета и барове в Рейкявик 101 (центъра на града) или заснети с дрон фойерверки над зигурата на Hallgrímskirkja, разрязващи хоризонта. Столицата на Исландия обещава всичко това и много повече.

Рейкявик е пълен с живот през цялата година. Около 60% от населението на страната живее в столичния регион, като се възползва максимално от дългите си зими с превъзходни изкуства и занаяти, отлична сцена с музика на живо и ресторанти от световна класа, съчетани със скромни щандове за хот-дог . И да не забравяме препечените горещи извори, идеални за накисване и премахване на студа от костите ви след дълга разходка .

Комбинирайте градската си почивка с еднодневна екскурзия или повече, за да разгледате вулканите, водопадите и ледниците, които се простират на този прекрасен, приветлив остров. 

Кога да отида в Рейкявик?

Улиците на Рейкявик се изпълват от юни до август, когато посетителите се тълпят в Исландия заради топлия летен сезон, дългите дни и достъпа, който сезонът носи в провинцията. Някои от най-екстремните планински пътища (наречени пътища F в Исландия) отварят само от средата до края на юни и затварят до края на август, когато ледът и снегът започват да се натрупват отново. Недостатъкът? Цените са най-високи и трябва да сте резервирали поне шест месеца предварително за добро настаняване и най-добрите сделки за коли под наем и най-желаните обиколки.

Пролетта и есента са шанс за посещение, когато тълпите са по-малко, така че тези големи открити пространства изглеждат повече ваши собствени и споделяте улиците на столицата повече с жителите на Рейкявик. Времето е променливо – но всъщност може да бъде през цялата година – така че опаковайте съответно, но цените са по-меки, а наличността по-добра. Освен това все още имате достъп до голяма част от страната.

Зимата е провинцията на мрака и суровите приключения. Пълната дневна светлина е нищожна – само 3 или 4 часа – но атмосферните изгреви и залези създават страхотно гледане и това е шансът да видите и Северното сияние. Много селски хотели и ресторанти затварят или намаляват услугите (особено през декемврийските празници), но самият Рейкявик остава отворен за всички желаещи. Цените са най-достъпни.

Колко време трябва да прекарам в Рейкявик?

Е, бих казал завинаги. Но ако трябва да ограничите пътуването си, можете да попиете много от атмосферата на Рейкявик и да посетите най-добрите му забележителности за два или три дни. Ще можете да пиете спокойно кафе и kleinur (понички с форма на дъга) или ástarpungar (сфери за понички „любовна топка“ със стафиди), да пазарувате дизайнерски бутици , да посещавате художествени музеи и галерии , както и да си правите всички селфита – от църквата до слънцето Статуя на Вояджър  и Старото пристанище.

Тогава със сигурност бих препоръчал още два дни, минимум, за да излезете в провинцията или да отидете на пътуване за наблюдение на китове и други екскурзии. Дейностите са завладяващи – от катерене по лед, ходене по ледник и моторни шейни, до туризъм или гледане на пуфини в задната част на селскостопански трактор или просто разходка зад блестящата покривка на течащ водопад.

Зимата гони северното сияние (потърсете помощ при прогнозата за сияние ), а ледените пещери се затвърдяват по краищата на ледниците (те са нестабилни през останалата част от годината). С много кратко шофиране ще стигнете до емблематични места като оригиналното място на парламента в рифтовата долина на националния парк Þingvellir или активните пукнатини на вулканите около полуостров Рейкянес (когато са безопасни за наблюдение) и лагуните, горещите извори и басейни. Можете лесно да прекарате седмици в провинцията. Но това е друга статия , две или три .

Лесно ли е да стигнете до и около Рейкявик?

Рейкявик е основната международна врата към Исландия, така че международното му летище Кефлавик (KEF), на около 49 километра югозападно от Рейкявик, изглежда винаги се разширява. Има и няколко полета от Гренландия и Фарьорските острови, които пристигат на вътрешното летище в Рейкявик.  Исландският транспорт като цяло е ефективен и достъпен. Освен ако не скачате в кола под наем, за да обиколите извън Рейкявик веднага, тогава  Flybus и Airport Direct се движат редовно до центъра на града (и са по-евтини от такситата) или вземете обществен автобус 55 за 2300 kr.

Центърът е приятно пешеходен, с подредени прави улици и много за разглеждане, всичко това в компактен район около езерото Tjörnin. Автобусната мрежа ( Strætó , със своето удобно приложение Klappið) работи много добре за по-далечните части на града. Колата наистина е ненужна, ако сте в столицата, освен ако нямате проблеми с придвижването.

За да излезете в провинцията и да пътувате по пътя , можете да наемете кола или кемпер или да се присъедините към една от многото, много обиколки и екскурзии, които включват взимане в Рейкявик. Маршрутите на обществените автобуси извън столицата са насочени към исландските села и градове, а услугите в някои райони са намалени или напълно прекъснати през зимата.

Топ неща за правене в Рейкявик 

Част от истинското забавление на Рейкявик е да се разхождате и да изследвате. Тъй като има толкова компактен градски център, грабването на кафе (исландците обичат кафето си) и печени лакомства (опитайте Sandholt или Brauð & Co ) и разглеждането на витрините на пешеходните Laugavegur и Skólavörðustígur лесно водят до посещение на Hallgrímskirkja или няколкото клона на Музеят на изкуствата в Рейкявик и близкият Музей на фотографията .

Можете също така да се разходите из Стария квартал на Рейкявик , за исторически хит, като разгледате най-ранните сгради, включително дълга къща на викингите в изложбата Aðalstræti Settlement Exhibition . След това продължете на юг покрай езерото Tjörnin до Националния музей . 

Също така обичам да се разхождам из Старото пристанище с блещукащата в далечината концертна зала Harpa – определено спирам за храна в едно от многото страхотни места за морски дарове, от деликатес от висок клас Matur og Drykkur до непринудена комфортна храна в Grandi Mathöll (храна зала) и крафт бира в Bryggjan Brugghús или Lady Brewery . Всъщност районът около Гранди също е пълен с развлечения – от екскурзии с лодка за наблюдение на китове и пуфини до много подходящи за деца места като музея на Сагата , Исландските китове и шоколадовата фабрика Omnom .

О, и не пропускайте да чуете местна музика на живо, докато сте в града. Жителите на Рейкявик знаят как да направят добро шоу. Можете да се стоплите в Kaffibarinn или с посещение на няколко от отличните пивоварни в центъра – като Kaldi , Micro Bar и Skúli .

Любимото ми нещо за правене в Рейкявик

Без значение от времето на годината, обичам, обичам, обичам да се накисвам в исландски води. Всеки град в Исландия има басейн и геотермален горещ извор  (или няколко), а в столицата обичам прохладния ретро басейн с множество горещи тенджери, студено гмуркане, сауна и парна баня в центъра на Sundhöllin (малък факт: проектиран е през 1930 г. от същия архитект, който е направил Hallgrímskirkja).

Можете също така да се отправите към бруления от вятъра квартал Seltjarnarnes за разходка около фара и след това да се потопите в басейна му . На изток от центъра, страхотният комплекс от басейни Laugardalur има извиващи се водни пързалки и граничи с ботаническата градина , още изкуство и  музей на скулптурата  и е близо до отправната точка към отдалечения остров Видей .

Съвет за етикет: вземете душ, преди да влезете в басейн или горещ извор

В цяла Исландия е абсолютно задължително, че ако ще плувате или се накисвате, трябва да се къпете със сапун (без банския си) и да измиете косата си в предоставената съблекалня/душ. Това е основна исландска хигиена и позволява басейните да имат минимално или никакво добавяне на хлор или химикали.

Колко пари ми трябват за Рейкявик?

Исландия не е евтина. А Рейкявик е сред най-скъпите места в страната, особено за настаняване (бутикова двойна стая 36 000–51 500 kr). Можете да си помогнете, като резервирате доста по-рано, за да получите най-добрите сделки (двойна стая в къща за гости с обща баня 22 000–29 000 kr). Или посетете извън високия летен сезон.

Баровете (бира 1050-1700 kr) и ресторантите също са скъпи – топла супа и домашен хляб (1700–2500 kr) струват колкото едно пълно хранене в южноевропейските страни. Обикновено комбинирам малко хранене навън (независимо дали хот-дог 300-600 kr, храна в кафене 2500-5500 kr, или основно ястие в топ ресторант 4500-7000 kr) със справедлива доза самостоятелно приготвяне на храна (често наемам малко студио) . Въпреки че хранителните стоки не са евтини, те поне улесняват спестяването на  няколко крони . Друг бюджетен трик? Купете алкохол в безмитния магазин на залата за пристигащи на летището, докато влизате в страната, за големи спестявания.

Факт е, че цената си заслужава. Исландия е толкова специална страна, че независимо колко дни можете да си позволите, едно посещение ще ви се отплати с дивиденти от паметта за цял живот. Освен това качеството като цяло е високо. Вашето разкошно пътуване трябва да ви осигури чисти, добре поддържани квартири и вкусна домашно приготвена храна. Можете също така да спестите, като останете в хостел (легло в общежитието 5000–7000 kr), къмпингувате  (1500–2500 kr) или, ако се отправяте към провинцията, наемете кемпер, където можете да отседнете в маркираните къмпинги, които повечето градове предлагат.

Носете много слоеве, независимо от сезона 

Това, което можете да предвидите за времето в Рейкявик е, че е непредсказуемо. Слънчев, топъл (60°F/16°C) ден може лесно да се превърне в буря и облак, каквото е предвид местоположението на острова в средата на Атлантическия океан. Винаги опаковайте слоеве и винаги ги носете със себе си, когато тръгвате на поход. В идеалния случай ще имате дебел/топъл вълнен (или синтетичен, който съхне добре) долен слой и водоустойчив външен слой.

Трябва ли да знам исландски? 

Повечето исландци говорят безупречен английски, което прави пътуването за всеки, който може да се справя с английски, доста лесно. Някои от по-старите поколения обаче не го правят и като цяло изучаването на няколко израза като takk fyrir (благодаря) е просто учтиво и по-забавно .

Как мога да бъда отговорен пътник в и около Рейкявик? 

Онлайн ресурсите на Исландия са превъзходни и имат мрежа от сайтове и приложения, които да ви помогнат да планирате безопасно пътуване, ако изобщо напуснете столицата. Някои топ сайтове, които трябва да разгледате, са Visit Iceland и Visit Reykjavík за вдъхновение и информация. Sjalfsbjorg.is предоставя краткосрочно наемане на оборудване за придвижване и подбрани списъци с достъпни хотели, ресторанти и възможности за транспорт.

Reykjavík Grapevine е страхотен англоезичен вестник и уебсайт с актуални културни списъци. Забавните и информативни исландски подкасти, които ще ви заредят с настроение, включват All Things Iceland и Stories of Iceland .

Въпреки атмосферата на летния фестивал в столицата, винаги уважавайте нуждите на нейните жители – въпреки че може да стане заета, тя все още е дом на хората, а прекомерният туризъм и завишените цени на апартаментите са истински проблем. Когато няколко исландци ядоха кит, акула или пуфин, това можеше да бъде устойчиво, но когато 1 милион туристи го правят, не толкова.

Ако напуснете столицата, останете по маркирани пътища и опазете наистина непокътнатата природа (не искате вие ​​да я разваляте). Използвайте само определени зони за къмпинг и действителни тоалетни за вашите спирания в бокса. Проверете времето  и пътните условия, преди да тръгнете. Ако отивате на туризъм, регистрирайте се в Safe Travel  и научете как да останете в безопасност. Всички те също имат приложения.