Пътуване до остров Скиатос, Гърция (пътепис)

  • Пътуване до остров Скиатос, Гърция (пътепис)
    Пътуване до остров Скиатос, Гърция (пътепис)

Изборът за лятна дестинация е изключително труден всяка година. Да работиш на пълно работно време и да нямаш възможност да си взимаш отпуск, когато наистина ти се иска, е много депресиращо през летния период. Иска ми се да съм пътешественик и въпросът: "Кога ще трябва да си пусна отпуск, че да мога да изляза, за да почина?", да не стои на дневен ред

Е, да трудно е… След дълги размисли, на остров ли да е следващата почивка, да има ли плажове, да има ли и културни забележителност, да има ли нощен живот и... да не е далечна дестинация… Е след като помислихме с моята половинка по всички тези въпроси, се стигна и до избора, а именно о. Скиатос, Гърция.

През септември 2017 г. се отправихме на пътешествие до това прекрасно място. По това време островът е все още шумен, пълен с хора и най-важното - много топъл. Времето, в което бяхме там, бе идеално за плажове и екскурзии. Лично за мен този месец е най-приятният за пътувания.

Островът е от групата на Спорадите, които включват - о. Скиатос, о. Скопелос и о. Алонисис, като о. Скиатос се познат като малкото бижу на Спорадите. Най-лесно от сушата Скиатос се достига с ферибот от град Волос (на около 30 км по море).

Пътуването беше дълго… бях изтощена и наистина щях да заспя на ферибота от умора. От София до Волос пътувахме с автобус за около седем часа и след това от Волос до о. Скиатос с ферибот за около три часа. Въпреки че пътуването беше толкова дълго бих отишла отново и отново на това прекрасно място. Накрая последните минути ги отброявах и нямах търпение да пристигнем на острова. Постоянно гледах някакви светлинки в тъмното и се чудех „Ох, това ли е островът?". Преминавахме покрай тях и се оказваше, че и това не е.

Накрая една от светлинките вече беше островът. Толкова бях развълнувана, когато го видях в далечината! Чух силна музика, много гласове и светлини. О да, бяхме попаднали на точното място. И тогава видях Бурци. Това е малък полуостров с буйна растителност, където руините на Венецианска крепост все още бдят над остров Скиатос и неговите жители. Крепостта е основана през 1207 г. от братя Гизи, но е разрушена през 1660 г., когато адмирал Морозини превзема острова. Това е и едно от най-романтичните места в Гърция с богата иглолистна растителност, приканваща сянка и великолепна гледка към архипелага на Спорадите.

Там има едно прекрасно място с ресторант/ бар, където през деня и вечерта се открива прекрасна гледка и се виждат пристигащите фериботи, където туристите чакат с нетърпение да усетят духа и магията на този вълшебен остров. Ако пък искате да не сядате на заведение, а да се насладите на спокойствие, може да постоите на пейките на Бурци, които са с изглед към старото пристанище и да се насладите на залеза.

Любими за мен са малките вътрешни улички в типичен гръцки стил. Всичко беше с нюансите на синьото и бялото, малки сладки ресторантчета, пекарни и сладкарници, които предлагат толкова вкусна храна. Най-известните им морски специалитети са калмари, октопод. Можете да похапнете вкусни разядки и куп още вкусотии, които в момента като си припомням ми потичат лигите и ми се иска веднага да се телепортирам там.

Пътуване до остров Скиатос, Гърция (пътепис)
Снимка: Моника Захова

Улица на о. Скиатос

В Скиатос е роден и един от известните писатели-романисти на Гърция – Пападиамантис. Местните жители на острова много се гордеят с него и са изразили признателността си като са кръстили главната улица на негово име и са му направили паметник и къща-музей.

Островът има постоянно население от 500 души, а през летния сезон се пълни с хиляди туристи. До него можете да стигнете и със самолет. За съжаление от България полети няма, но в Англия островът е една много популярна дестинация и всекидневно стотици туристи пристигат на нег. Освен англичани неочаквано за мен имаше и много българи, македонци и албанци.

Всъщност Спорадите и главно о. Скопелос и о. Скиатос са известни от мюзикъла „Mamma Mia“, който е заснет на островите. Докато се разхождахме по малките улички, се натъкнахме на лятно кино, където прожектираха точно този мюзикъл. Е, нямаше как да пропуснем това изживяване. Взехме билети за филма и с нетърпение чакахме да дойде вечерта, за да се насладим на преживяването. Наистина препоръчвам с две ръце, ако сте решили да посетите острова, да отидете на това шоу. Казвам шоу, защото докато тече филмът, 200-300 човека зрители танцува на хитовете на ABBA. Освен това има екип от хора, които поддържат атмосферата в киното, като забавляват зрителите с танци и песни. Една от най-незабравимите сцени на филма е тази с църквата от сватбата на филма, като всъщност църквата се казва „Агиос Йоанис“. Изкачването е по стръмни тесни стълби, но гледката когато стигнете до най-високата точка е просто уникална и те оставя безмълвен.

Пътуване до остров Скиатос, Гърция (пътепис)
Снимка: Моника Захова

Църквата от филма “Mamma Mia”

Как се стига до там?

От старото пристанището на о. Скиатос всекидневно различни лодки (известните boat tours) се отправят към това местенце и още други красиви забележителности. Сред тях е о. Скопелос, където те оставят за около час да обиколиш центъра на града и да се потопиш в духа на „Mamma Mia“. Разбира се, островът е много по-красив, защото във филма се виждат малки части от него, а той наистина предлага много повече за гостите си.

Пътуване до остров Скиатос, Гърция (пътепис)
Снимка: Моника Захова

Кастро

Друга забележителност от обиколката с лодка е старата крепост Кастро. Разположена е на скалите в северната част на острова,. Построена е от местните хора по време на турското владичество на острова, за да се превърне в тяхно убежище. За жалост, това което не ми хареса, е че имахме много малко време да разгледаме. Трябва да изберете или да се качите до крепостта или да си направите плаж. Трябва да изберете само едно, защото за двете няма време.

Пътуване до остров Скиатос, Гърция (пътепис)
Снимка: Моника Захова

Гледка от най-високата точка на Кастро

Относно плажовете на о.Скиатос, те са наистина много, общо 60, като едни от най-известните са Koukounaries (като всъщност там има природен парк), Banana beach, Maratha. Освен по самият остров може да стигнете с лодка до други по-далечни места, като Lalaria beach или отново с лодка до необитаемия остров Tsougria. Понеже не бяхме взели кола под наем, за да обикалям острова, използвахме градски транспорт. При него всяка спирка е разположена около близък плаж, за да е удобно на туристите.

Tsougria island е едно приятно местенце, където цари спокойствие и лично ние бяхме изкарали цял ден там в почивка, коктейли, хубава музика, вкусна храна и плуване сините води.

Пътуване до остров Скиатос, Гърция (пътепис)
Снимка: Моника Захова

Плажът Lalaria

Нощният живот не е за пренебрегване. Има множество барове и места, където да разпуснеш около старото пристанище на острова. В един от баровете вместо столове имаше шарени възглавници, което е изключително приятно и създава много приятно настроение.

Определено бих се върнала отново и отново на това райско местенце, с което не исках да се разделям и дори леко се просълзих, докато фериботът се отлепи от пристанището рано сутринта и тръгна към Волос. На Скиатос се запознахме с две двойки англичани. Попитахме ги дали харесват острова, а те ни отговориха „О да, разбира се. От 12 години идваме на острова“. Това направо ме разби, замислих се 12 години да ходиш на едно и също място! Явно островът наистина има магия, която кара хората да се връщат отново там. Тази магия завладя и мен. Не исках да казвам „Сбогом“ ,а “Доскоро“, като се надявам още тази година отново да стъпя на острова.

***

Текстът и снимките са изпратени от Моника Захова за рубриката ни Стани автор. Споделете и вие своите пътеписи, фоторазкази и всякакво друго вдъхновение за пътешествия на info@peika.bg.