Пътуване по забравените пътища от Родопите до Памир

  • Пътуване по забравените пътища от Родопите до Памир
    Пътуване по забравените пътища от Родопите до Памир

Тази книга няма да ви отведе до много места, чиито имена ви звучат познато. Напротив. Ще ви захвърли в пустошта, ще ви прекара през калните улици на села, които не съществуват на картата, ще ви преведе през едни от най-суровите места по маршрута от Родопите до планината Памир.

В "Забравените пътища. От Родопите до Памир" (Издателство Вакон) Филип Лхамсурен разказва за своето 157-дневно пътешествие с колело от Родопите през Турция, Грузия, Северна Осетия, Ингушетия, Чечения, Дагестан, Калмикия, Западен Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

Макар че описва пейзажи, книгата е много повече разказ за хората по пътя - в цялата палитра на човешката природа - от груби войници до селяни, които сгряват сърцето на пътешественика с предложената чаша чай. Човешките съдби разказват историята, политиката, икономиката на страните, през които преминава Филип, без да е нужно да се използват цифри и данни.

Книгата описва цветове, форми, вятър, ледени капки дъжд, суша, която изгаря - всички онези детайли, които незабележимо ви правят участници в експедицията от Родопите до Памир.

Но най-вече "Забравените пътища" е книга, в която Филип Лхамсурен се среща с мислите си и те кара ти да се срещнеш със своите.

Кой е Филип Лхамсурен? Един необикновен пътешественик, който от дете не вярва в идеалите на съвременния свят. Като знаете, че е роден в Монголия, прекарва две години в бежански лагер в Китай, бил е част от Чуждестранния легион, а днес живее в България със семейството си и е част от сдружение Байкария – ще знаете, че ви очаква едно наистина интересно пътуване.

"Аз съм един поклонник на височините. Самата идея, че съм по-близо до космоса, дори и само с някакви си метри, като същевременно съм по-далеч от хората, ме кара да търся забравените пътища... Аз съм миниатюрна частица, която иска съвсем съзнателно да си взаимодейства със света, с Бога, с този подарък, наречен живот".