Пътуването става все по-споделено и евтино

  • Пътуването става все по-споделено и евтино
    Пътуването става все по-споделено и евтино

Споделените инициативи със сигурност имат място в бъдещето поради две основни причини: спестяват пари и разбиват рутината. В 14 държави по света от 2006 г. насам съществува услуга, която свързва шофьори със свободни места в колите с пътници, които искат да се придвижат в същата дестинация.

Услугата на BlaBlaCar започва първо във Франция, но бързо се разпространява дори в държави като Индия и Турция, защото излиза по-евтино от такси или градски транспорт, а и защото можеш да срещнеш нови хора. Информацията за услугата е повече от впечатляваща - 10 милиона членове от 14 държави. 2 милиона души пътуват с техните услуги всеки месец, 216 милиона паунда са спестени на шофьорите всяка година, спестени са 700 000 тона въглероден диоксид, а приложението за iPhone and Android са били свалени онлайн 5 милиона пъти.

Сайтът е доста лесен за навигация и само с няколко бутона може да разберете, че например пътуване между Париж и Брюж ще ви излезе между 32 и 48 лева, докато за влак, за наистина евтин билет, ще трябва да платите около 55 лева. Трябва да направим едно уточнение – това не е такси. Всеки си плаща превоза, по време на пътуването и шофьорът получава повече, само ако му оставите. Специално за жените, които се притесняват да пътуват сами с непознати мъже, има услуга за пътуване само с други жени.

Шофьорите оставят информация с кратка биография, в каква кола ще се возите и кога могат да тръгнат, колко свободни места са останали до момента и рейтингът им в сайта. Когато пратите съобщение до даден шофьор, сайтът автоматично и напълно безплатно го информира с sms.

Пътуването с услуга като BlaBlaCar вероятно ще бележи прогрес занапред, защото е доста по-евтино и удобно, а фактът, че милиони хора пътуват навсякъде постоянно, означава, че всеки може да намери своя превоз. Така че, по-евтините варианти за пътуващите хора стават все повече.