Пътуващите от повече от 100 държави вече могат да посещават Оман без виза

  • Пътуващите от повече от 100 държави вече могат да посещават Оман без виза
    Пътуващите от повече от 100 държави вече могат да посещават Оман без виза

Оман отмени изискването си за туристическа виза за посетители от 103 държави, включително България, САЩ, Великобритания, Европейския съюз, Австралия и Нова Зеландия.

Пътуващите вече могат да останат до 10 дни, ако имат резервация в хотел, здравна застраховка и двупосочен билет извън страната.

Преди това всички туристи, влизащи в Оман, трябваше да кандидатстват за виза онлайн преди посещението си и визата щеше да бъде валидна или 10 дни, на цена около 13 щ.д., или 30 дни за 52 щ.д.

Оман бавно отваря границите си от октомври, когато бяха разрешени международни полети за жители и граждани в чужбина. В края на ноември туристическите визи бяха издадени за първи път от около осем месеца. Туризмът е най-бързо развиващата се не-петролна индустрия в Оман, а доставчиците на настаняване и туроператорите са нетърпеливи да видят посетителите да се завърнат в страната.

Преди пандемията Оман започна да се свързва по-добре със съседите си в региона и да става по-достъпен. През 2019 г. системата на обществения транспорт на Дубай стартира автобусен маршрут, който завършва в Мускат. Процесът за кандидатстване за виза в Оман също стартира онлайн миналата година, въпреки че посетителите от много страни вече няма да имат нужда от достъп до тази система с новото съобщение за безвизово пътуване.

Оман е регистрирал почти 127 000 случая от началото на пандемията на коронавируса, но броят на новите случаи изглежда намалява. Новопостъпилите трябва да попълнят онлайн формуляр за предварителна регистрация преди заминаване и да имат PCR тест при пристигане за своя сметка (около $ 65). Пътниците трябва също да изтеглят приложение за проследяване на контакти и да направят друг PCR тест след седмица на изолация. Здравната застраховка на пътуващите се изисква да покрие поне 30 дни лечение на коронавирус. Пълният списък на националностите, които вече могат да посещават Оман без визи, можете да намерите тук.