Пътувай от креслото: Гренландия – най-големият остров в света (видео)

  • Пътувай от креслото: Гренландия – най-големият остров в света (видео)
    Пътувай от креслото: Гренландия – най-големият остров в света (видео)

Гренландия, чието име означава „земя на гренландците“ или „зелена земя“) е самоуправляваща се провинция, намираща се между Северния ледовит океан и Атлантическия океан. 

Тя представлява арктическа островна държава и е част от континента Северна Америка както в географски, така и в етнически смисъл. Все пак в политически и исторически план Гренландия е много по-тясно свързана с Европа и по-специално с Исландия, Дания и Норвегия. Страната е едновременно най-голямата зависима територия, най-големият остров в света, както и една от най-рядко населените страни в света. 

Официалните езици там са  гренландскияти датският,столица е град Нуук, който е и най-големият в страната, а местната валута е датската крона.

През 1979 г. Дания предоставя на Гренландия известна автономия и я прави равнопоставен член на датското обединено кралство. През 2008 г. Гренландия провежда референдум за по-голяма автономия. Това се осъществява през следващата година, като Дания запазва контрола над външната политика, отбраната и финансовата си политика.

Вижте красотата на това необикновена кътче на нашата планета във видеото по-долу: