Пътувай от креслото: Из спокойствието на китния Флом (видео)

  • Пътувай от креслото: Из спокойствието на китния Флом (видео)
    Пътувай от креслото: Из спокойствието на китния Флом (видео)

Нека ви отведем до норвежкото курортно селце Флом.

Tо се намира в община Аурланд, сгушено във вътрешния край на едноименния фиорд. Постоянните жители на селото са около 350 души, но за сметка на това там се стичат 450 000 туристи от цял свят гдишно, които пристигат там най-вече с круизни кораби.

Не е преувелиено да се каже, че там природата е уникална Тя събира на едно място водопади, скали и фиорд. Там можете да видите и стара черква, музей на железницата и бирария със собствено произведена бира.

Флом има малки, тесни улички, където можете да видите китни дървени къщички с поддържани дворове и семейни хотели.

Една от най-интересните за посетителите атракция е железницата от 1940 г., наречена Фломсбана. Тя свързва Флом с Мирдал (малко над 20 км), откъдето може да се направи връзка с жп линията до Берген. От началната гара Флом до последната – Мирдал, разликата в надморската височина е 866 м, а максималният наклон на линията е 5,5% и е най-стръмната железопътна линия със стандартен габарит в света. Заради стръмния наклон и живописна природа, линията се превръща в третата най-посещавана туристическа атракция в Норвегия.

През приятното пътуване се минава през осем станции, 12 тунела и един мост, преди да стигнат до Мирдал, като се минава и през един красив водопад.

Вижте красиви кадри от видеото по-долу: