Пътувай от креслото: Из величието на Забранения град (видео)

  • Пътувай от креслото: Из величието на Забранения град (видео)
    Пътувай от креслото: Из величието на Забранения град (видео)

Величественият Забранен град носи именно това име, тъй като в продължение на 500 години обикновени граждани не са могли да влизат в него. Той е бил двор на 24-ма императори от началото на династията Мин през ХV в. до падането на династията Цин през 1911 г.

Това е най-големият и най-добре запазеният конгломерат от старинни сгради в Китай, представящ резултата от работата на легиони работници. Пожари и плячкосвания през годините са причината много от неговите натрупани богатства и пищни мебели отдавна са изчезнали. Въпреки това, този огромен комплекс от зали, павилиони, дворове и стени е същински архитектурен шедьовър. Заемащ над 735 дка, огромният комплекс си е спечелил названието „град”.

Не е било необичайно за императорите и слугите никога да не излизат извън обградените с ров 10,5-метрови стени и огромни врати. Тяхната вяра, че са в космическия център на вселената, е фантазия, която посетителите лесно могат да оценят днес.

Забраненият град се намира до площад „Тянанмън”, в центъра на града, Пекин, Китай, а най-подходящото време да бъде посетен е от май до средата на юни и от края на август до началото на ноември.

Вижте кадри от това красиво място във видеото по-долу: