Пътувайте до Гърция чрез 7 ястия

  • Пътувайте до Гърция чрез 7 ястия
    Пътувайте до Гърция чрез 7 ястия

Известно е, че гръцката кухня е пълна с какви ли не кулинарни изкушения. Може да са малко калорични, но пък са и много вкусни! Ако страшно ви се пътува до тази чудна дестинация, но точно сега не е моментът, можете да го направите чрез следващите ястия. А след това, искате, не искате, няма как да не си оближете пръстите.


Папуцаки – Освен че носи забавно име, това ястие е и много вкусно. Представлява патладжанени „лодки“ запържени в малко мазнина, след което изпечени на фурна с кайма и зеленчуков пълнеж. Приготовлението ще ви отнеме повече от час, но пък всички, в радиус от поне километър, ще надават изкушен нос към вашата гръцка трапеза. Вижте рецептата тук. 

Кристопсомо – Първият знак, че ще се справите отлично с тази рецепта, е да произнасяте името й без никакви проблеми. Представлява питка с канела, анасон и карамфил, а финалният щрих е византийски кръст, украсен с орехи и стафиди. Вижте рецептата тук. 

Гръцка салата –  Близка роднина на шопската, но с типично гръцки елементи, като маслини и зехтин. Това зеленчуково блюдо е изключително подходящо с идните горещи летни дни, особено в комбинация с някое и друго гръцко питие. Вижте рецептата тук. 

Галактобуреко – Вкусен и сладък десерт, с парченца портокал. Ще се почувствате досущ като на някой гръцки остров, с дози изкушаващ десерт, който прави интересното съчетания между грис и кори за баница. Вижте рецептата тук. 

Пастицио – Както можете да предположите, думата, а и самото ястие, произлизат от Италия, но Гърция отлично ги е интегрирала в народната си кухня. Става въпрос за макарони с телешко или говеждо. Освен месо се добавят и някои уханни подправки като индийско орехче и канела. Вижте рецептата тук. 

Сума с лимон и ориз – Звучи малко, странно, но всъщност комбинацията е доста сполучлива и придава съвсем гръцка атмосфера на похапването ви.  В тази приятна и лека супа може да се добави пилешко месо, а яйцата и лимона, които са неизменна част от нея, се приготвят като специален сос. Вижте рецептата тук. 

Гръцка мусака – Това е едно от най-типичните кулинарни изкушения за страната. Много прилича на нашата мусака, но с някои интересни промени, за които можете да прочетете тук.