Перътс Фоли – кулата, която вдъхнови Толкин

  • Перътс Фоли – кулата, която вдъхнови Толкин
    Перътс Фоли – кулата, която вдъхнови Толкин

Перътс Фоли е британска кула, чието първоначално предназначение не е много ясно, но днес е една от най-разпознаваемите сгради в Бирмингам. Перътс Фоли (известна още като Паметника или Обсерваторията) е 29-метрова кула в парка Ротън. Тя е построена от Джон Перът от Белборо през 1758 година.

Има различни теории защо кулата е била построена. Едната гласи, че Перът е искал да може да държи под око земята си. Друга теория е, че кулата е била използвана за наблюдателница по време на лов. Според трети, Перът е направил кулата за да вижда гроба на жена си в далечината.

36464

Между 1884-1979 г. кулата е използвана за метеорологична станция, а през 1966 г. географската катедра на университета в Бирмингам поема контрола върху кулата. Днес тя вече не е академична собственост, а през 2013 г. започна събирането на пари за реставрацията и отварянето й за обществен достъп.

Интересна подробност е, че, според слуховете, тази кула е вдъхновила Дж. Р.Р. Толкин за „Властелинът на пръстените“, тъй като писателят е живял близо до нея като дете. 

36465