Периодично ще затварят най-известния залив в Тайланд

  • Периодично ще затварят най-известния залив в Тайланд
    Периодично ще затварят най-известния залив в Тайланд

Тайландските власти решиха периодично да затварят залива Мая, който стана популярна дестинация след филма „Плажът“ с Леонардо ди Каприо.

Причината да се вземе решението да не се допускат туристи е унищожителният ефект, който се нанася върху природата.

Достъпът до лагуната на остров Ко Фи Фи Ле ще бъде ограничен в продължение на 4 месеца всяка година, започвайки този юни, като целта e да бъдат възстановени кораловите рифове и морските екосистеми. През останалото време ще има лимит от 2000 туристи на ден и забрана за акостиране на плавателни съдове.

Средно 200 лодки и 4000 души посещават Мая всеки ден, откакто Дани Бойл избра Мая за девствения плаж, на който героите му се опитват да избягат от цивилизацията през 2000 г. За това време туристите в Тайланд са нараснали от 10 на 35 млн. годишно.

Периодично ще затварят най-известния залив в Тайланд


Скоро направено изследване на океанолози пък установи, че животът във водите наоколо е буквално изчезнал, а голяма част от кораловите рифове умират.

Учените смятат обаче, че още не е късно плажът да бъде спасен. През 2016 г. Тайланд затвори изцяло за посещения други два острова, издъхващи под напора на туристите и според данни на океанолози за две години оживлението във водите им се е възвърнало.