Пещерата на Света Марина край Сливарово - разходка за откриватели

  • Пещерата на Света Марина край Сливарово - разходка за откриватели
    Пещерата на Света Марина край Сливарово - разходка за откриватели

За всички, които почитат традициите, но обичат предизвикателствата и носят духа на откривателството, от лятото на 2012 г. има нов туристически маршрут в природен парк „Странджа“ - от село Сливарово (старото му име е Кладара) до пещерата-светилище на Света Марина. Това е и чудесна идея да разнообразите почивката си, ако се намирате някъде по Южното Черноморие.

Пещерата-светилище Света Марина

В Странджа Света Марина се почита като лечителка, а нейният празник се отбелязва на 17 юли. Хора от близки и далечни селища идват при пещерата на поклонение, а в миналото поклонници са пристигали чак от Цариград. Основното вярване е свързано с уникалното аязмо – капещата по стените на пещерата вода, която хората събират в съдове, поставени на пода.

Входът на пещерата е на юг, а в източната част има отвор, през който в миналото на празника на Света Марина моми и ергени са се провирали за здраве. Женените не минавали оттам, тъй като според поверието дупката щяла да ги затисне.

Ще забележите и умалените изображения на болни органи или на цели хора (от тенекия или сребро), които се оставят при иконата в източната част на пещерата. Според една много древна традиция се вярва, че болестта ще остане върху предметите, а човекът ще си тръгне здрав. Със същата вяра около пещерата по клоните на дърветата има вързани дрехи и конци.

През 2003 г. жителите на село Сливарово възстановяват обичая да правят поклонническо посещение на пещерата на Света Марина край Сливарово на 30 юли (деня на светицата по стар стил).

Описание на маршрута

Пътят отнема 4 часа в едната посока (разстоянието е около 12 км). Денивелацията е 50 м. От параклиса на Света Богородица на входа на село Сливарово маршрутът поема в североизточна посока по горски път. След около 2 км следва половинчасово спускане през букови гори със странджанска зеленика и достига Върли дол. Следва 30-минутно изкачване до местността Зипка. Маршрутът продължава в югоизточна посока по билото и достига местността Ликуди. Продължавате около 1 км по течението на река Резовска, а след това в североизточна посока по склона и на следващата долчина достига до пещерата-светилище на Света Марина.

Полезна информация

Село Сливарово се намира на 17 км от Малко Търново (12 км източно от главния път Малко Търново – Царево) и на 95 км от Бургас. В селото няма места за настаняване. Ако имате допълнителни въпроси за маршрута или искате да наемете водач, можете да се свържете с Природен парк „Странджа“.