Храмът на душата в Родопите

  • Храмът на душата в Родопите
    Храмът на душата в Родопите

Пътуването е умението да усещаш!

Това е един разказ за пътешествието на една душа в сърцето на Родопите от блога „Пътеписаници“ на Боряна Кръстева. Истинското пътешествие не е нито пътят, нито крайната цел, а полетът на духа!

Пътувам през планината. Покрай прозореца ми препускат столетни борове, толкова кичести и стройни, сякаш опитват да стигнат небето. Постепенно пейзажът се променя, а с него и въздухът, който вдишвам, ми се струва по-различен. Пътят става все по-тесен и се губи в далечината. Усещам, че скоро ще стигна предверието на Триградското ждрело.

Бавно навлизам в прегръдката на планината. Когато съм в нея, имам чувството, че  всеки момент ще се затвори и ще остана там завинаги. Какъв по-хубав пристан за душата!? Усещам се още по-мъничка - като топка от енергия, която трепти в утробата на планината.

Храмът на душата в Родопите
Снимка: Боряна Кръстева

Чувам единствено шума на реката. Чак сега се замислям, че може би идвам на това място само защото ще мина оттук – през сърцето на Родопите. Усещането е сякаш се влюбвам за първи път. Чувствам се цяла и завършена, надраснала суетата на живота отвъд планината.

Храмът на душата в Родопите
Снимка: Боряна Кръстева

Влизането в Триград си я цял ритуал. Трябва да мина през предверието, за да вляза в храма. Той е там, където няма време. Има само радост, трепет, билки в дворовете и гостоприемство в сърцата! Всеки може да го види, но не всеки да го познае. Обгърнат като в шепа от борова гора, която го пази от стихиите на времето. Колкото е обикновен, толкова е и пъстър – на добри помисли и искрени усмивки. Тук думата е закон, радостта – безплатна, а хората са  открили простичкия, но истински смисъл на съществуването!

Храмът на душата в Родопите
Снимка: Боряна Кръстева

Зад прихлупените покриви на къщите се простира хоризонтът. Чакам нощното небе. Какво небе само! Застлано със златни звезди, които блестят като очите на добрите хора!

Странно е как място, с което не ме свързва нищо конкретно, може да ме привлича толкова силно. Попадам там и „щрак”, сякаш частите на стар механизъм си идват на мястото и той започва да работи отново. Е, сега поне ще знам какво да правя, ако нещо вътре в мен се счупи или повреди. Спокойна съм, защото моят планински храм ще бъде там – завинаги!

*
Полезна информация
Село Триград се намира в Западни Родопи на 27 км от град Девин. Около селото можете да разглeдате Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Харамийската пещера, наблюдателна площадка „Орлово око“, Чаирските езера. В Триград се намира Музея на мечката, има и конна база, в която можете да се научите да яздите. Селото има много хотели и къщи за гости, в които можете да отседнете.