Плажове в Австрия? Да, и то какви!

  • Плажове в Австрия? Да, и то какви!
    Плажове в Австрия? Да, и то какви!

Едва ли плаж в Австрия е сред често срещаните идеи за пътуване. Оказва се обаче, че австрийците има с какво да ни изненадат.

Романтични езера, бани с история и чар, тайни плажове и слънце, което гали водата и кожата.

Когато градската жега притиска и нощта не предлага никаква прохлада, човек има ужда да се отпусне далеч от града. Там, където планината утолява жаждата си в кристално чистите езера и слънцето се крие под сенките на вековните дървета, е прекрасна идея за горещите почивни дни.

Плаж в Холенщайн (Strandbad Hollenstein an der Ybbs)

38066

В югозападния район на федерална провинция Долна Австрия, затворен между няколко планински върха, се намира един от най-романтичните плажове в цялата страна. Запазило своя чар още от края на 19 век, мястото е единствената речна баня, в която още могат да се видят следите на миналото – мъжки и женски плаж и планински пейзаж, вместо ситен пясък.

Dorf 3, 3342 Hollenstein an der Ybbs, www.hollenstein-ybbs.gv.at

*

Термален плаж Фишхауер (Fischauer Thermalbad)

38059

Само на 50 км. от Виена времето е спряло: плуване в кристално чисти изворни води, вековен парк с кестени, които хвърлят дълбока сянка и игра на плажен волейбол. Всичко това на фона на архитектура от кайзерските времена. Двата басейна – „мъжки“ и „женски“ допълват пленителното усещане от дървените кабинки за преобличане, боядисани в жълто и зелено. А в дъното на парка се вижда водопад, обрасъл с бръшлян, чиято прохлада се промъква и по двете поляни, закачливо наречени „ поляната на сливите“ и “поляната на крушите”.

Hauptstraße 10, 2721 Bad Fischau-Brunn, www.fischauer-thermalbad.at

*

Плаж Клагенфурт-Вьортхерзее (Strandbad Klagenfurt-Wörthersee)

38064

Градският плаж на езерото в Клагенфурт се слави, като един от най-гоемите в Европа. Дискретният лукс и пясъчната ивица, спортните съоръжения и шарените шезлонги правят мястото привлекателно за семейна почивка. За любителите на водните спортове програмата е богата, включително може да се опита и гребане на борд (Stand Up Padding).

Metnitzstrand 2, 9020 Klagenfurt am Wörthersee, www.strandbad-klagenfurt.com

*

Плаж Лорето в Клагенфурт (Strandbad Loretto in Klagenfurt)

38061

В източнта част на езерото (Wörthersee) в близост до замъка Мария Лорето се намира и плажът Лорето. Разположен на малък полуостров в езерето, плажът заема 6000 кв.м и се радва на вниманието на гости не само от Клагенфурт, но и от околните градчета. Запазена марка на мястото са 5-те дървени моста, които се спускат от зелените поляни с множество дървета към прохладната вода. Плажът е достъпен както с кола, така и с колело. Пътеката за велосипедисти тръгва от центъра на града и после живописно се вие край езерето.

Lorettoweg 48, 9020 Klagenfurt am Wörthersee, www.stw.at

*

Ерлебнис-Натурбад Фордерберг (Erlebnis-Naturbad Vorderberg)

Спокойствие и тишина могат да бъдат открити във водния оазис, който е част от колоездачния път R3 в югоизточната част на провинция Каринтия – успоредно на италианската граница. Банята с естествено езеро е отворена от май до септември и през 1997 г. е напълно обновена. Достапът е свободен за притежателите на туристическа карта от региона (Kärnten Card).

За правилното циркулиране на водата и за подържането на биологичното разнообразие се грижи специална система от помпи, изградена при последния ремонт. Смесването на дълбоки с топли повърхностни води от езерето гарантира абсолютно естественото самопречистване на водата. С помощта на втора помпа водата се събира и насочва към два потока, там се обогатява с кислород и отново се връща в двата басейна- детски и за възрастни.

9614 Vorderberg 126, www.vorderberg.info (Naturbad)

*

Плаж Матзее (Strandbad Mattsee)

38068

Градският плаж на езерото Мат е проектиран от виенския архитект Франц Мьорт в типичния за региона Залцкамергут стил (Salzkammergut Stil). Построен е през 1920 г. и успява дори сега да запази историческата принадлежност на мястото. Неслучайно е смятан за един от най-автентичните летни атракции в страната. Дългият 400 м плаж предлага различни забавления: 80-метрова водна пързалка, 3-метрова кула за скачане, трамплини, гигантски салове, детски басейн и местни кулинарни изкушения.

Strandbadstraße 16, 5163 Mattsee, www.mattsee.at (Strandbad Mattsee)

*

Валдбад Аниф (Waldbad Anif)

38063

Дълбоко в гората, далеч от суетата…температурите на водата са между 19-23 градуса. Освежаващо преживяване, което е само на няколко минути път с кола от Залцбург. С площ от 7000 хектара на този своебразен воден парк не му липсва нищо от обичайните забавления около морския бряг: плуване, гмуркане, каране на кану, тенис на маса, плажен волейбол. За активните туристи е помислено и „горската баня” предлага пълно изключване от ежедневието под формата на катерене във въжената градина в гората. Дървените скари около хладната вода предполагат дълги и лежерни следобеди, изпълнени с приятели и горска прохлада.

Waldbadstraße 50, 5081 Anif, www.waldbadanif.at

*

Плаж Пюрг (Naturbad Pürgg)

38067

Архитектурното бюро Крейнер (Kreiner Architekten) печели със своя проект „Naturbad Pürgg“ трето място в международната награда за спортни и развлекателни съоражения през 2011 г. Основни параметри на дизайна тук са използването на специфични за тази област материали, орентирани изцяло към сливане с природните дадености ( Grimmingmassiv). Уважението към планината и изчистените форми превръщат малкият, но практичен външен басейн в истинско лятно удоволствие.

Pürgg 70, 8951 Pürgg-Trautenfels, www.stainach-puergg.gv.at

*

Плаж Мили (Strandbad Mili)

38062

В далечната 1825 г. банята отваря за пръв път врати за младите военни новобранци – плуването е важна част от физическата им подготовка. Съдбата й преминава през различни ръце, от собственост на Вермахта, след Втората световна война е обявена за продан от тогавашния френски губернатор на Брегенц. Едва през 1961 г. “Мили-банята на кокили”, както я наричат местните, става притежание на града.

След пожар в едно от крилата й, през 1978 г. тя е реставрирана и превърната в уникално кътче за отдих. Изградена от дърво, с кокетни зелени капаци, банята на езерото Констанс (Bodensee) предлага спираща дъха гледка от широката си тераса. До вътрешността на сградите се стига по тесен дървен мост над водата, което допълнително подчертава магията на “Мили”. Всяка част от постройка закачливо носи свое име, като “Африка”, “Скалата на дракона” или “Слънчева тераса”.

Reichsstraße Höhe Kiosk, 6900 Bregenz, www.stadtwerke-bregenz.at

*

Текстът е на Нора Динчева, появява се за първи път в блога на българите в Австрия Меланж Булгариен и е публикуван в Peika.bg с разрешение.