Площад Сан Марко (Венеция) – всичко, което трябва да знаете

  • Площад Сан Марко (Венеция) – всичко, което трябва да знаете
    Площад Сан Марко (Венеция) – всичко, което трябва да знаете

Площад Сан Марко е сърцето на Венеция. Местните го наричат просто La Piazza - Площадът. Никой не пита „Кой площад?“.

Той единствен има правото да носи тази титла. Всички останали площади в града не се наричат piazza (освен подобните Piazzetta и Piazzale Roma), а campi (в превод – полета). Piazzetta на практика се смята за част от площад Сан Марко – това е продължението му, което достига до Лагуната.

Малко история

Днес трудно ще си представите как е изглеждал площадът, когато е бил построен през 9-и век – малко затворено пространство с дървета по краищата. Бил замислен като площадче пред базиликата Сан Марко, която по това време пък била параклисче, част от Двореца на дожите.

Площад Сан Марко (Венеция) – всичко, което трябва да знаете

Според градските легенди, Наполеон бил казал, че площад Сан Марко е „приемната на Европа“. Самият Наполеон не е оставил следа някога да е произнасял тези думи, нито историците са открили доказателства за това, така че съвсем спокойно можете да се усъмните в достоверността им. Което съвсем не означава, че площадът не е важно място. 

Площад Сан Марко е заобиколен от всички страни с красиви сгради, дворци, църкви и лъскави кафенета. През последните няколко стотици години това е едно от местата в Европа, където можете да се опитате да изпиете най-скъпото кафе в живота си. На площада често има класическа музика на живо, като музикантите са в официално облекло, а диригентът стои малко встрани, за да могат туристите да се насладят на мелодиите отблизо.

Гълъбите на площад Сан Марко

Площад Сан Марко (Венеция) – всичко, което трябва да знаете

През деня тук е пълно с 50 на 50 хора и гълъби. Имайте предвид, че храненето на гълъбите на площад Сан Марко е забранено, защото това създава допълнителна работа на служителите по поддържане на чистотата. И не само. Освен това птиците нанасят щети и по деликатните мозайки на площада и на базиликата Сан Марко. Досега е имало няколко опита за ограничаване на популацията им, но общо взето – неуспешни. Макар да не можете да храните птиците, имайте предвид, че те не са от най-умните и с протегната ръка можете да ги подмамите да ви накацат дори и без да ги черпите.

Забележителности на площад Сан Марко

Площад Сан Марко (Венеция) – всичко, което трябва да знаете

Най-внушителната сграда на площада е базиликата Сан Марко. Тя е построена през 1071 г. в смесица от венециански и византийски стил, с богати мозайки вътре. Базиликата си има отделна сграда-камбанария, висока 100 метра-без-малко. Легендата разказва, че след като майсторите я завършили, дожът наредил те да бъдат ослепени, за да не могат никога повече да сътворят такава красота. След като през 1902 г. камбанарията се срутила, била издигната наново през 1912 г. 

Други прочути символи на площада са статуята на Лъва Сан Марко и статуята на Свети Теодор – покровител на Венеция. Съвсем близо се намира и Дворецът на дожите.