Площадът на наркотиците в Сао Пауло

  • Площадът на наркотиците в Сао Пауло
    Площадът на наркотиците в Сао Пауло

Може да ви прозвучи странно, но дрогата си има почти официална държава в бразилския мегаполис Сао Пауло.

Към момента неофициалната „Крекландия” се намира в района около пл. „Принцеса Изабел”, на 400 м предишното си местонахождение. Интересното е, че дори кметът на града знае за това необичайно място и го нарича „открит пазар за дрога”.

Ако отидеш на този площад, можеш да размениш срещу дрога почти всичко. Като се започне от слушалка на душ, мине се през захабена раница, ром, слушалки, колички с дистанционно управление и се стигне до абажури.  

Така посетителите носят буквално кой каквото има с надеждата да го разменят за малко крек. Понякога обаче се случва и така, че трафикантът размахва пръст, който знак означава, че „няма сделка”.

Неотдавна на мястото е проведена мащабна полицейска операция, при която трафикантите и потребителите на дрога са премахнати от най-централните и представителни улици на града.

Новият установен „открит пазар за дрога” се разраства постоянно и е с население почти изцяло от мъжки пол. Хората наброяват около 1000 души, но понякога и повече – в зависимост от часовия пояс на деня.

Крекландия е изградена от брезентови палатки, които имат две основни функции - предпазват от студа и дъжда и осигуряват дом на трафиканите на дрога.

През деня потокът от продажби, бартери и употреба на наркотици не е голям, най-малкото заради присъствието на десетки социални и медицински работници.

Интересното е, че през повечето време полицейското присъствие е ограничено до две бронирани полицейски коли с по четирима полицаи във всяка. Въпреки това достъпът до площада е свободен и трафикът към него се извършва без каквато и да била намеса на властите.

Вечерта трафикът към мястото е значително по-голям, а в по-късните часове площадът прилича на масивно рейв парти – и така чак до изгрев.